Skup zahvale

Treba nam jedinstvo

Foto: Frano Matić
Treba nam jedinstvo
08.06.2012.
u 09:53
Hrvatski branitelji u ratu nisu branili samo svoje općine, nego čitav hrvatski teritorij
Pogledaj originalni članak

I nakon dvadeset godina od blistave vojne akcije združenih hrvatskih snaga, kojom je tijekom lipnja 1992. godine od moćne JNA i pridruženog srpsko-crnogorskog agresora oslobođena lijeva obala Neretve i veliki dio prostora u Čapljini, Stocu i Mostaru, na djelu je promiđbena politika i krivotvorenja povijesti. U tome su posebno zakinuti Hrvati koji se još uvijek bore da svoju ravnopravnost sa papira prenesu i ostvare i konkretno u praksi.

Središnji skup

To je posebno naglašeno na središnjem skupu zahvale hrvatskim braniteljima ispred spomen-obilježja u Počitelju. Održana je i manifestacija “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine” na čapljinskom području pa su se jučer u Počitelju okupila brojna izaslanstva civilnih i vojnih predstavnika hrvatskog naroda, stradalničkih udruga, općina iz Hercegovine, obitelji poginulih branitelja, sudionika same akcije i suboraca poginulih hrvatskih branitelja... Uoči skupa u Počitelju na mjesnom groblju u Ševaš njivama služena je sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje, te su položeni vijenci na spomen-obilježje šestorici poginulih branitelja iz Gruda, Čitluka, Čapljine...Program se onda preselio u Počitelj gdje su ispred spomen-obilježja hrvatskim braniteljima vijence položila i svijeće zapalila izaslanstva općine Čapljina, OV Čapljina i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Čapljina te izaslanstva općina Grude, Ravno, Ljubuški, Čitluk, Stolac, Neum i grada Mostara kao i hrvatskih dužnosnika na svim razinama vlasti u BiH, svih stranaka s hrvatskim predznakom, ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a, OS BiH, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te djece, članova obitelji i prijatelja poginulih hrvatskih branitelja. U ime čapljinske udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata skupu se obratio Ivan Ivanković te istaknuo kako je to bila presudna pobjeda hrvatskih snaga u borbi za hrvatsku slobodu u ovom dijelu BiH.

Borbe za slobodu

- Kroz cijelu povijest hrvatskog naroda spajaju se borba za slobodu i velike žrtve na tom putu. Hrvati uvijek nose svoj križ, ali nikad ne padaju i uvijek se dižu. Ovdje su ginuli mladići iz Gruda i Čitluka, koji tada nisu govorili neka meni mojih Gruda i Čitluka već su se išli boriti za hrvatsku slobodu. Svi smo išli na druga područja i tada nije bilo podjela. Takvo nam jedinstvo i danas treba jer smo svjedoci da određena manjina među nama za svoje interese prodaje i gazi sve ono za što su se borili hrabri hrvatski branitelji. BiH je naša država i moramo se izboriti za potpunu ravnopravnost hrvatskog čovjeka u odnosu na druga dva naroda. To je dug i težak put, ali sam uvjeren da ćemo ga preći i tako se odužiti palim braniteljima, poručio je čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.