Adria regija

TOP 15 financijskih grupacija - UniCredit uvjerljivo na čelu

Foto: VL FOTO
TOP 15 financijskih grupacija - UniCredit uvjerljivo na čelu
04.07.2011.
u 07:29
U suradnji s Delloiteom donosimo liste i analizu 15 najvećih bankarskih grupacija i 15 najvećih osiguravateljskih grupacija u regiji
Pogledaj originalni članak

rvi put, u suradnji s Delloiteom, Večernji list donosi liste ADRIA FSI TOP 15 – liste 15 najveći bankarskih i 15 najvećih osigurateljskih grupacija te Delloiteovu analizu trendova u Adria regiji. Listom bankarskih grupacija uvjerljivo dominira grupa UniCredit, slijede je grupe NLB i Intesa Sanpaolo. Ako se izuzme NLB, prvih sedam pozicija u regiji drže banke majke dominantnih banaka u Hrvatskoj – od 4. do 7. mjesta pozicije, naime, drže Hypo Alpe Adria, RBA, Erste i SocGen.

“Najveće bankarske grupacije Adria regije prisutne su na većem broju tržišta, što im omogućuje servisiranje potreba klijenata s regionalnim aktivnostima. Dobra rasprostranjenost omogućuje pristup relativno širokoj depozitnoj bazi, a s druge strane vlasnicima, odnosno dioničarima osigurava diverzifikaciju poslovanja, i to izloženošću većem broju ekonomija. Kako se ekonomije ove regije nalaze na različitim stupnjevima razvijenosti te imaju različite očekivane stope rasta, šireći se u regiji, dobiva se kombinacija stabilnosti uz mogućnost ostvarivanja značajnijeg rasta te povećanja profitabilnosti. Stoga ne treba bit čudno što je od 15 najvećih banaka i bankarskih grupacija u regiji njih 11 prisutno u više zemalja regije.

U prilog važnosti ovdje prikazanih 15 najvećih bankarskih grupacija u regiji govori i činjenica da zbroj njihove aktive čini više od 80 posto ukupne bankarske aktive u svim zemljama regije”, donosi Delloite u svojoj analizi.

Najveća bankarska grupacija u regiji je talijanski UniCredit, prisutan u četiri države regije (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina), uz aktivu u regiji ukupno više od 19,7 milijardi eura. Slijedi grupacija Novae Ljubljanska banka, koja posluje u svim državama regije osim u Hrvatskoj, a za njom grupa Intesa Sanpaolo, koja usluge pruža u četirima zemljama u kojima je i grupacija UniCredit.

Te tri najveće bankarske grupacije Adria regije zajedno čine oko 36 posto ukupne aktive regije, zapazili su u Delloiteu.

Sukladno očekivanjima, u 2010. godini rezervacije za loša i upitna potraživanja nastavile su trend rasta započet u prethodnim godinama. Taj trend zapravo je nastavljanje čišćenja bilanci, započeto u 2008. godini, a među ostalim je posljedica značajnog povećanja portfelja loših potraživanja (takozvanih non performing loans), i u globalnom bankarskom sustavu i u regiji.

Loši krediti

U skladu s nastavljanjem trendova iz protekle godine, korisno je ponovno podsjetiti da se problem portfelja loših potraživanja na razvijenim tržištima, među ostalim, rješava i prodajom cijelih blokova takvih portfelja. Njihovi su kupci obično vrlo veliki, specijalizirani svjetski fondovi, druge banke ili specijalizirane kompanije.

Isti su metodološki pristupi i na srednjoeuropskim tržištima, gdje to pravnoregulatorni okviri omogućuju. U regiji koju promatramo, međutim, dosad nije bilo tako. Ipak, s obzirom na značajan porast loših potraživanja, s jedne se strane stvara kritična masa, a s druge i sve veća potreba za rješavanjem izazova novim metodama i pristupima, kao što je slučaj s razvijenim sustavima.

Takav metodološki pristup uobičajeno podrazumijeva angažman širokog spektra unutarnjih resursa i vanjskih suradnika, napominju u Delloiteu te ističu da breme oslabljenih ekonomija nastavlja činiti dodatni pritisak na bilance banaka.

Banke su uzastopnim reprogramima kredita nastojale potaknuti pozitivne pomake u poslovanju gospodarstvenika, međutim zbog nedostatne gospodarske aktivnosti taj pristup nije uspio dati željene efekte.

Ipak banke sve češće imaju aktivan pristup u rješavanju problema. Na tragu novog pristupa reprograme kredita sve češće prati financijsko i operativno restrukturiranje samih dužnika. U sklopu tog aktivnog pristupa zajednički timovi vjerovnika, dužnika i nezavisnih savjetnika snima stanje u tvrtki i detaljno analizira sve aspekte poslovanja, radi identifikacije takozvanih cash burnera i cash creatora.

Temeljem tih nalaza određuje se skup mjera koje je potrebno poduzeti za stabilizaciju poslovanja, vraćanja pozitivnog cash flowa uz stvaranje pretpostavki za uredno servisiranje restrukturiranih obveza. U konačnici se izrađuje plan poslovanja te otplate kredita, za koji se utvrđuje skup pokazatelja tzv. covenanta, čije ispunjavanje vjerovnici nastavljaju pratiti na redovitoj bazi.

Uobičajeno je da se zbog složenosti i osjetljivosti toga pristupa angažiraju vanjski savjetnici koji imaju značajno iskustvo i širok spektar vještina za adekvatno sagledavanje svih ključnih aspekata, financijskih, operativnih, poreznih, računovodstvenih i pravnih.

Profitabilni

Prema podacima središnjih banaka, i nakon provedenih čišćenja bilanci većina banaka ostaje adekvatno kapitalizirana. Unatoč tome što je povećanje troškova rezervacija negativno utjecalo na profitabilnost, većina banaka i u 2010. godini poslovala je s dobiti. Tako je od 15 najvećih grupacija, njih 12 poslovalo profitabilno. Štoviše, ako se gleda dobit prije rezervacija, može se zapaziti da je ona u pravilu ostala na razini iz 2009. godine ili se čak povećala, pod utjecajem većih kamatnih prihoda.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.