MATIČNE KNJIGE

Tko u roku od 15 dana ne upiše dijete, slijede kazne

Foto: Ilustracija
Tko u roku od 15 dana ne upiše dijete, slijede kazne
25.10.2011.
u 10:30
U roku od 2 godine matičari vjerskim zajednicama knjige moraju vratiti
Pogledaj originalni članak

Ako novorođeno dijete u roku od 15 dana kojim slučajem ne upišete u matičnu knjigu rođenih, morat ćete platiti novčanu kaznu od 100 do 300 KM.

Kazne za bolnice

Ako zdravstvena ustanova u propisanom roku ne prijavi rođenje djeteta ili smrt, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM, a odgovorna osoba u toj zdravstvenoj ustanovi novčanom kaznom 300 do 500 KM, to su samo neke od novina koje su unesene u Prijedlog novog zakona o matičnim knjigama Federacije BiH, koji se ovih dana treba naći na usvajanju pred oba doma federalnog Parlamenta. Da sve ne bi ostalo samo na sankcijama, zakonom je propisano uvođenje većeg stupnja sigurnosti i zaštite osobnih podataka, da se tim podacima kao do sada ne bi moglo manipulirati. Matične knjige bit će čuvane u elektroničkoj formi, a službenici matičnih ureda morat će ići na doškolovanje i razne vidove edukacije. Izvod iz matične knjige rođenih po novom zakonu neće biti potrebno vaditi svaki put kad klijentu zatreba neki službeni dokument, već će to biti dokument koji će imati trajnu vrijednost. S obzirom na to da je zakon o matičnim knjigama jedna od obveza proisteklih iz postupka približavanja BiH EU integracijama, previđena su nova zakonska rješenja građanima FBiH koja omogućavaju jednostavnije, kvalitetnije i jeftinije dobivanje usluge kada su u pitanju njihovi osobni dokumenti.

Bez dugih čekanja

Novina je da će u budućnosti izvodi iz matičnih knjiga imati neograničen rok valjanosti, što se u izvodu treba navesti. “Matične knjige koje pripadaju vjerskim zajednicama, a koje su sukladno postojećem Zakonu o matičnim knjigama čuvali matičari, bit će vraćene nakon prepisivanja vjerskim zajednicama, a najkasnije u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu novog zakona”, piše u prijedlogu. Uvodi se elektroničko vođenje matičnih knjiga, a evidencija se dnevno ažurira i održava kod mjerodavnog općinskog tijela koje vodi izvornik matičnih knjiga. Razmjena podataka evidentiranih u elektronskim evidencijama te ovjeravanje potpisa i potvrda vjerodostojnosti podataka koristit će se samo u slučajevima dopuštenim zakonom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.