proglašena krivom

Timošenko premašila ovlasti, osuđena na sedam godina zatvora

Foto: AFP/Pixsell
Timošenko premašila ovlasti, osuđena na sedam godina zatvora
11.10.2011.
u 09:28
Timošenko smatra da je ovo suđenje osveta njezina najvećeg neprijatelja Viktora Janukoviča, te dodala kako nije kriva
Pogledaj originalni članak

Ukrajinski sud osudio je bivšu premijerku Juliju Timošenko na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti zbog posredovanja pri potpisivanju ugovora o kupnji plina iz Rusije.

– Sud smatra Timošenko krivom i osuđuje ju na sedam godina zatvora – kazao je sudac Rodion Kirejev, prenosi Reuters. Kirejev je presudio u korist tužiteljstva i osudio šeficu oporbe na traženu kaznu nakon tromjesečnog suđenja koje je podijelilo zemlju i ugrozilo odnose Ukrajine sa Zapadom.

EU, jedan od glavnih ukrajinskih trgovinskih partnera, zajedno s Rusijom, najavio je ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču, koji je u tijesnoj utrci pobijedio Timošenko na predsjedničkim izborima prošle godine, da će važni ekonomski ugovori, koji trebaju biti potpisani krajem ove godine, biti ugroženi ako karizmatična bivša premijerka bude zatvorena.

Tijekom izricanja presude Timošenko se smiješila te ustala i, iako je sudac još uvijek govorio, osudila "autoritativni režim" predsjednika Viktora Janukoviča te naglasila koliko je nedostatak pravde u Ukrajini pod njegovom vlašću.

Sudac Kirejev objasnio je da je bivša premijerka premašila svoje ovlasti namještajući 2009. godine potpisivanje 10-godišnjeg ugovora državne tvrtke Naftogaz s Rusijom zbog kojeg Ukrajina sada plaća pretjeranu cijenu plina.

Julija Timošenko, koja je dva puta izabrana za premijerku, ali je izgubila predsjedničke izbore, smatra da je ovo suđenje osveta njezina najvećeg neprijatelja Viktora Janukoviča te se izjasnila da nije kriva.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.