nova studija

Znanstvenici u tajnovitom području mozga otkrili nešto iznenađujuće

Foto: Thinkstock
Znanstvenici u tajnovitom području mozga otkrili nešto iznenađujuće
28.01.2023.
u 11:35
"Otprilike polovina sinapsi razvila je jače pozitivne reakcije tijekom učenja, dok je kod druge polovine primijećeno upravo suprotno. Ukratko, uočili smo da prilikom učenja u sustavu nastaje potpuna preraspodjela inhibicije", rekla je neuroznanstvenica Schroeder
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici su u novoj studiji proučavali takozvanu zonu neizvjesnosti (zona incerta). O spomenutoj zoni nemamo puno informacija, ali znamo da s neokorteksom upravlja formiranjem pamćenja. Stručnjaci su prilikom testova učenja, koje su provodili na miševima, analizirali kako funkcioniraju veze između zone incerte i neokorteksa obraćajući posebnu pozornost na sinapse (veze između neurona) i inhibiciju (kočenje prijenosa živčanih impulsa).

"Rezultati su nas iznenadili. Otprilike polovina sinapsi razvila je jače pozitivne reakcije tijekom učenja, dok je kod druge polovine primijećeno upravo suprotno. Ukratko, uočili smo da prilikom učenja u sustavu nastaje potpuna preraspodjela inhibicije", rekla je neuroznanstvenica Anna Schroeder sa Sveučilišta Freiburg u Njemačkoj, a prenosi Science Alert.

Rijetka vrsta signala

Kada mozak formira sjećanja, on kombinira signale koji dolaze iz okoline (odozdo prema gore) s onima koje generira sam (odozgo prema dolje). Na takozvane signale odozgo prema dolje mogu, primjerice, utjecati naši trenutačni ciljevi ili prošla iskustva, prenosi Index.hr.

Zona incerta bavi se rijetkim tipom signala "odozgo prema dolje" koji se zove inhibicijski put dugog dometa. Naime, signali "odozgo prema dolje" obično pobuđuju, odnosno aktiviraju živčane putove, dok se ovdje radi o inhibiciji – njihovom blokiranju ili potiskivanju.

Mijenjanje snage sinapsi i lanaca neurona u mozgu ključno je za formiranje sjećanja jer mu to pomaže da dodijeli vrijednost onome kroz što prolazimo - sve što nam se događa nalazi se negdje na ljestvici prioriteta pamćenja. Testovi na miševima pokazali su da zona incerta kodira prethodna iskustva na poseban dvosmjeran način koji nitko do sada nije zabilježio.

Zona incerta i Parkinsonova bolest

Kada su znanstvenici blokirali putove zone incerte, miševi su imali poteškoća s učenjem. Premda rezultati istraživanja nama laicima zvuče pomalo apstraktno, stručnjaci sada znaju više o tome kako tajanstvena regija mozga utječe na pamćenje i sposobnost učenja – i to na neobičan i neočekivan način koji je od posebnog interesa za znanstvenike.

Kako sve više studija istražuje ulogu zone incerte, počinjemo shvaćati koliki je njen utjecaj. Naime, ona se odnedavno povezuje sa spavanjem i hranjenjem te boli i tjeskobom. Štoviše, ovu se tajanstvenu zonu cilja pri liječenju Parkinsonove bolesti iako znanstvenici još nisu sigurni zašto takav tretman pomaže kod simptoma, prenosi Index.hr.

Istraživanje naziva Inhibitory top-down projections from zona incerta mediate neocortical memory objavljeno je u časopisu Neuron.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.