POZIVA NA UVOĐENJE SANKCIJA

Zelenski: Rusija nije spremna koristiti nuklearno oružje, ali počela je pripremati svoje društvo

Zelenski: Rusija nije spremna koristiti nuklearno oružje, ali počela je pripremati svoje društvo
07.10.2022.
u 21:24
- Putin se ne boji nuklearnog napada, on se boji svog društva, svog naroda. Samo ga narod može zamijeniti, oduzeti mu moć i dati je drugoj osobi - navodi ukrajinski predsjednik
Pogledaj originalni članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na uvođenje novih sankcija Rusiji, rekavši da su dužnosnici te zemlje počeli "pripremati svoje društvo" za moguću upotrebu nuklearnog oružja u ratu.

U intervjuu za BBC, predsjednik Zelenski je zanijekao da je u četvrtak pozivao na napade na Rusiju, tvrdeći da je ranija primjedba pogrešno prevedena. 

- Morate koristiti preventivne udare - rekao je misleći na sankcije, "a ne napade". 
Posljednjih je tjedana ukrajinska vojska ponovno zauzela velike dijelove teritorija u uspješnoj protuofenzivi koja je prisilila ruske trupe da napuste dugo držane položaje. U onome što Kijev opisuje kao odgovor Moskve na svoje poraze, predsjednik Vladimir Putin pripojio je četiri djelomično okupirane regije Ukrajine. 

Pripajanja, koja su naširoko odbacivana kao nezakonita, potaknula su strah od moguće eskalacije u sedmomjesečnom ratu. Predsjednik Putin i drugi visoki ruski dužnosnici sugerirali su da bi se nuklearno ili taktičko oružje moglo koristiti za obranu tih područja, iako zapadni dužnosnici kažu da nema dokaza da je Moskva spremna to učiniti. 

- Nisu spremni to učiniti, koristiti. Ali počinju komunicirati. Ne znaju hoće li to koristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome - naveo je Zelenski. 
Predsjednik Zelenski rekao je da je potrebno djelovati sada, jer su prijetnje Rusije "rizik za cijeli planet". Moskva je, ustvrdio je, "već napravila korak" zauzimanjem nuklearne elektrane Zaporižja, najveće nuklearne elektrane u Europi koju predsjednik Putin pokušava pretvoriti u rusko vlasništvo. 

- Svijet može hitno zaustaviti akcije ruskih okupatora. Svijet može implementirati paket sankcija u takvim slučajevima i učiniti sve da oni napuste nuklearnu elektranu - kaže Zelenski.  

Osnažena sofisticiranim zapadnim oružjem, ukrajinska vojska je značajno napredovala na istoku i jugu, vraćajući gradove i sela čak i u područjima za koja Kremlj tvrdi da su sada dio Rusije. Usred gubitaka, predsjednik Putin najavio je mobilizaciju stotina tisuća rezervista, što je dovelo do rijetkih antiratnih prosvjeda u Rusiji i do ogromnog egzodusa vojno sposobnih muškaraca. 

Predsjednik Zelenski pozvao je Ruse da se "bore za svoje tijelo, prava i dušu". 

- Ova mobilizirana djeca dolaze bez mitraljeza, pancirnih prsluka, samo su topovsko meso... Ako ne žele biti kebab, trebaju se boriti. Putin se ne boji nuklearnog napada, on se boji svog društva, svog naroda. Samo ga narod može zamijeniti, oduzeti mu moć i dati je drugoj osobi - navodi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.