POZIV U POMOĆ

Zastava i himna Velike Britanije oružje su upornih prosvjednika u Hong Kongu

Foto: Dino Brumec
Zastava i himna Velike Britanije oružje su upornih prosvjednika u Hong Kongu
16.09.2019.
u 09:45
- Izdržat ćemo oluju rata i preživjeti prijetnju tiranije – ako je potrebno godinama, ako je potrebno sami, citiraju Hongkonžani Winstona Churchilla
Pogledaj originalni članak

Da mnogi Hongkonžani i dalje smatraju Ujedinjeno Kraljevstvo simbolom slobode, svjedoči i jučerašnje okupljanje prosvjednika u tom gradu ispred britanskog konzulata gdje su zatražili pomoć Londona u svojoj borbi za, kako oni to opisuju, veću demokraciju u gradu.

Prosvjednici su jučer zapjevali i himnu Ujedinjenog Kraljevstva “Bože, čuvaj kraljicu” te su ponosno mahali britanskim zastavama što je jasan pokazatelj nostalgije koju dio prodemokratskih i protukineskih prosvjednika osjeća prema zemlji koja je Hong Kongom upravljala kao kolonijom do 1997. godine.

“Trumpe, spasi nas”

Prosvjednici su na jučerašnji skup došli naoružani transparentima “SOS Hong Kong” te su vikali “Nećemo se predati”, a posebno je upao u oči poster s citatom britanskog lidera u Drugom svjetskom ratu Winstona Churchilla: “Izdržat ćemo oluju rata i preživjeti prijetnju tiranije – ako je potrebno godinama, ako je potrebno sami”.

Dio stanovnika Hong Konga od Londona traži da zaštiti slobode onih koji žive u gradu jer vjeruju da je Peking to obvezan napraviti prema ugovoru koji je potpisao s Britancima kada je vraćao grad pod svoju kontrolu prije 22 godine. Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva pozvalo je Peking da poštuje sporazum koji jamči veliku autonomiju Hong Kongu, no Kina je ugovor nazvala “povijesnim dokumentom” bez praktičnog značenja.

Prosvjednici od Britanaca traže da im omoguće dobivanje putovnice koja bi im olakšala zaposlenje i preseljenje u UK. Hongkonžani koji se protive vlasti Pekinga traže i američkog predsjednika Donalda Trumpa da im pomogne u borbi za veći stupanj demokracije, a aktivist Joshua Wong tvrdi da se prosvjednici nadaju da će sporazum o trgovini između Kine i SAD-a uključivati i ljudska prava u gradu kao uvjet američkih vlasti.

– Nadamo se da će nas podržati obje američke stranke – rekao je Wong.

Prosvjed 15. vikend zaredom

Stanovnici grada prosvjedovali su u subotu i nedjelju što je već 15. vikend zaredom, a tijekom jučerašnjih su se prosvjeda neki nasilni aktivisti sukobili s policijom te su na snage sigurnosti bacali kamenje i Molotovljeve koktele. Policija im je uzvratila vodenim topovima koji su ispaljivali mlazove plave vode da bi ih se poslije moglo identificirati. Jučerašnji prosvjed policija je zabranila, ali oponente režima to nije obeshrabrilo.

Dan prije, u subotu, međusobno su se sukobili zagovornici bliže suradnje Pekinga i Hong Konga te prodemokratski aktivisti koje Kina naziva separatistima. Inicijalno su se aktivisti pobunili protiv donošenja zakona o izručenju kojim bi, vjeruju, Pekingu mogli biti izručeni i politički zatvorenici. No prosvjedi su se toliko proširili, a zahtjevi umnožili da ih nije smirilo ni to što su gradske vlasti, bliske Pekingu, odbacile taj zakon.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.