PUTIN PROGOVORIO:

Zapad želi oslabiti Rusiju, a sve je počelo još s Jugoslavijom

Zapad želi oslabiti Rusiju, a sve je počelo još s Jugoslavijom
07.04.2016.
u 19:06
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je povezanost s offshore tvrtkama i računima otkrivenima u aferi #PanamaPapers, odnosno u tzv. Panamskim dokumentima. Curenje milijuna dokumenata nazvao je “pokušajima Zapada da oslabi Rusiju”.

Govoreći u St. Petersburgu, ruski je predsjednik istaknuo da se njegovo ime ne spominje ni u jednom dokumentu koji je objavljen, no da to nije spriječilo zapadne medije da ga povežu s offshore kompanijama i poslovima, javlja britanski Independent.

Optužbe protiv sebe je nazvao dijelom kampanje dezinformiranja koje vodi SAD protiv Rusije, s ciljem da oslabi njezinu vladu.

Vladimir Putin doista nije imenovan u Panamskim dokumentima, no ICIJ, Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara koji je sa Süddeutsche Zeitungom i BBC-em obradio i objavio priču tvrdi da su neki od najbližih saveznika, suradnika i prijatelja ruskog predsjednika upleteni u financijske malverzacije s offshore tvrtkama. Cifra koja se povezuje s njima doseže dvije milijarde dolara.

Službeni Kremljin je ranije objavio da se radi o “putinofobiji”, nakon što su objavljeni dokumenti iz kojih je razvidno da su predsjednikovi prijatelji milijune dolara prebacivali na račune offshore kompanija.

Putin je komentirao upravo prozvanog Sergeja Roldugina, poznatog čelistu, za kojega je rekao da nije učinio ništa protuzakonito. Nije, međutim, objasnio odakle mu gotovo dvije milijarde dolara koje ima u offshore tvrtkama.

“Ne žele jaku Rusiju, sve je počelo s Jugoslavijom”

Putin je kazao da se mnogima ne sviđa jaka Rusija, no da im se ona sviđala 1990-ih, kada je tražila pomoć. “Sve je počelo s Jugoslavijom, kada su se mediji na zapadu obrušili na tadašnjeg predsjednika Rusije Borisa Jeljcina, koji se protivio bombardiranju Beograda. To se potvrdilo i u slučaju Ukrajine, odnosno želje naroda Krima da se spoji s Rusijom. Tu su i manji slučajevi, kao što je afera Snowden, kazao je Putin.

“To smeta naše partnere, koji su navikli imati monopol u međunarodnim odnosima i ne žele koordinirati svoje poteze ni sa kim. Međutim, zadnji događaji u Siriji pokazali su da Rusija nije samo u stanju rješavati probleme u svom neposrednom okruženju, već i daleko od svojih granica”, kazao je ruski predsjednik.

Zbog svega toga, zaključio je, “neprijatelji Rusije nastoje izazivati unutrašnje potrese, kako bi oslabili Rusiju, a najjednostavnija je metoda unijeti nepovjerenje prema vlastima, što je slučaj i s aferom PanamaPapers”.

Panama Papers

Podsjetimo, u ponedjeljak su objavljeni milijuni dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koje je novinarima dostavio anonimni zviždač. Dokumenti sadržavaju podatke o 215 tisuća offshore tvrtki čiji čiji vlasnici dolaze iz 200 zemalja svijeta. Među njima ima više aktualnih i bivših državnika, članova njihovih obitelji i drugih poznatih osoba.

Iako posjedovanje offshore tvrtke nije nezakonito, njima se vrlo često sakrivaju novčani putevi, određene transakcije i imovina. Zbog toga što nije objavio imovinu koju ima u offshore tvrki, već je “na neodređeno vrijeme” odstupio s dužnosti islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.