Vladimir Putin:

"Zapad je kriv jer je izazvao krize u zemljama iz kojih dolaze migranti"

Foto: Handout/Reuters/Pixsell
"Zapad je kriv jer je izazvao krize u zemljama iz kojih dolaze migranti"
15.11.2021.
u 10:45
Pogledaj originalni članak

Svoje je mišljenje o vrtlogu zbivanja na istoku Europe dao i ruski predsjednik Vladimir Putin. U subotu je dao intervju državnoj televiziji pri čemu je rekao da je Rusija spremna pomoći u razrješavanju migrantske krize na poljsko-bjeloruskoj granici.

– Spremni smo pomoći svim sredstvima ako bi nešto o nama ovisilo – rekao je. Rusija odbija bilo kakve tvrdnje o participaciji u krizi, već Putin za situaciju krivi Zapad, misleći na izazivanje konflikata u Iraku i Afganistanu koji su rezultirali izbjegličkim valom.

Rekao je da je s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom razgovarao dva puta od početka krize, ali je za situaciju doznao iz medija.

– Je li Bjelorusija razlog tih problema? Nije, razloge su stvorile zapadne i europske zemlje – rekao je te se osvrnuo na činjenicu da među migrantima ima Afganistanaca i iračkih Kurda.

- Bjelorusija s tim nema veze. To što dolaze preko Bjelorusije nije iznenađenje jer ta zemlja ima bezvizni režim ulaska za njihove zemlje – rekao je te optužio poljske snage sigurnosti za loš tretman migranata jer ih tuku i pucaju im iznad glava.

S druge strane, Putin je u subotu rekao i da se Bjelorusija s njim nije konzultirala oko najave mogućnosti prekida dotoka ruskog plina u Europu, navevši da bi takav potez mogao pogoršati odnose Rusije i Ukrajine. Lukašenko je to najavio nakon vijesti o novim europskim sankcijama protiv Bjelorusije, koje bi danas trebale stupiti na snagu.

– Meni to Lukašenko nije rekao niti je tako nešto naznačio. Pitat ću ga, možda je to bila neka impulzivna reakcija – rekao je Putin.

Osvrnuo se i na optužbe Ukrajine da je Rusija nagomilala 100.000 vojnika na granici. Rekao je da su vježbe NATO-a u Crnom moru sigurnosni izazov za Rusiju jer su uključene snažne pomorske grupe te strateški bojni zrakoplovi. Agencija RIA objavila je da je Rusija pratila četiri NATO-ova špijunska zrakoplova iznad Crnog mora unutar 24 sata, uključujući i izviđačke zrakoplove U-2S.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.