Svjetska robna razmjena

WTO očekuje skroman oporavak trgovine na početku 2024.

WTO očekuje skroman oporavak trgovine na početku 2024.
11.03.2024.
u 18:57
Istraživanje pokazuje slabašan rast trgovine na kraju 2023., konstatira WTO, nakon 0,4-postotnog pada u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca
Pogledaj originalni članak

Svjetska robna razmjena trebala bi skromno porasti u prvim mjesecima 2024. godine, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO), upozorivši ipak da bi slabašan oporavak mogli ugroziti regionalni sukobi i geopolitičke napetosti.

Barometar robne trgovine iznosio je u prosincu 100,6 bodova i bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na razinu na kraju rujna, utvrdio je WTO.

Vrijednosti više od 100 bodova označavaju blago ubrzanje trgovine u odnosu na trend u prethodnom razdoblju. WTO je barometar zamislio kao pokazatelj koji bi trebao detektirati mogući zaokret.

Istraživanje pokazuje slabašan rast trgovine na kraju 2023., konstatira WTO, nakon 0,4-postotnog pada u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj razni trgovina se u razdoblju od srpnja do rujna smanjila za 2,5 posto, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u 2022.

WTO je već najavio da će sniziti procjenu o 0,8-postotnom rastu robne razmjene u 2023. U ovoj godini trebala bi se oporaviti, ali uz visoku razinu neizvjesnosti.

Vrijednost indeksa u prosincu navodi na pretpostavku da bi "robna trgovina trebala početi pokazivati skromne naznake rasta u prvom dijelu 2024.", ističu, iako bi slabašan oporavak mogli ugroziti regionalni sukobi i geopolitičke napetosti.

Indeksi izvoznih narudžbi i zračnog prijevoza tereta pokazuju blago ubrzanje na kraju 2023., a oni koji mjere kontejnerski prijevoz i trgovinu sirovinama usporavanje, objašnjava WTO.

Proizvodnja i prodaja automobila tek su neznatno usporile dok je trgovina elektroničkim komponentama naglo posustala, pokazalo je istraživanje, objavljeno na kraju prošlog tjedna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.