FRUSTRACIJA SE NASTAVLJA

Vučić i Kurti sve dogovorili, ali opet ništa nisu potpisali

Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
Vučić i Kurti sve dogovorili, ali opet ništa nisu potpisali
20.03.2023.
u 08:31
Vučić je ocijenio da u provođenju aneksa sporazuma Beograd više ne ovisi "o dobroj volji Prištine", već o tome koliko je Srbija spremna napraviti "određene stvari na svom europskom putu".
Pogledaj originalni članak

"Dogovorili smo se, ali nismo ništa potpisali!" rečenica je koja bude izgovorena nakon svake runde maratonskih pregovora između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija i svima bude jasno da nema ni dogovora ni potpisa. Iako su se i najgori pesimisti koji prate dijalog Srbije i Kosova nakon tri runde sastanaka, koji su trajali 12 sati u subotu u Ohridu, nakon vijesti da su se usuglasili o provedbi sporazuma EU o normalizaciji ponadali da će kosovska sapunica konačno biti riješena i svi koji žive na Balkanu odahnuti, i ovog se puta dogodilo ono što i svaki put do sada.

Boli ga ruka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori o svojoj crvenoj crti koja već postaje legenda, a s druge strane premijer Kosova Albin Kurti ne popušta ni milimetar od svoje politike i načela i u paketu želi uzajamno priznanje prije bilo kakvih drugih dogovora. – Došli smo u Ohrid s dobrim namjerama i pokazali dobru vjeru tijekom jučerašnjih sastanaka. Sada smo postigli dogovor o provedbenom aneksu temeljnog ugovora. Srbija je, kao i na prošlom sastanku u Bruxellesu 27. ožujka, izbjegla potpisivanje sporazuma, a sada i aneksa. Ostaje da EU pronađe mehanizam kako bi ovaj sporazum postao pravno i međunarodno obvezujući – kazao je Albin Kurti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naglasio je spremnost Srbije da "radi na provedbi sve do svojih crvenih linija". Vučić je ocijenio da u provođenju aneksa sporazuma Beograd više ne ovisi "o dobroj volji Prištine", već o tome koliko je Srbija spremna napraviti "određene stvari na svom europskom putu". – Mijenjali smo tekst sporazuma 12 puta, na sreću. Pregovori su trajali 12 sati i tu je moja prednost, za razliku od ostalih, jer sam stabilan. Što duže traju, to mi je koncentracija bolja – rekao je Vučić ističući kako je za Srbiju vrlo važno održati europski put, ali i voditi računa o nacionalnim interesima.

Vučić se i narugao i novinarima govoreći kako "nije potpisao ni 27. veljače ni u subotu jer ima nepodnošljive bolove u desnoj ruci, a može samo desnom rukom potpisati te kako će ta bol trajati još četiri godine". Visoki predstavnik EU Josep Borrell otkrio je da je u početku predlagao ambiciozniji i detaljniji aneks, ali da nije bilo dogovora između Kosova i Srbije. Za to je krivnju podijelio na obje strane.

– Nažalost, strane nisu postigle dogovor o ovom detaljnom prijedlogu – rekao je Borrell. – To je bilo s jedne strane jer mislim da jednoj strani, Kosovu, nedostaje fleksibilnosti u suštini, s druge strane, Srbija je ranije rekla da neće potpisati, iako je bila potpuno spremna to provesti. Kako bismo izbjegli te okolnosti, dali smo niz kreativnih prijedloga, kako potpisa tako i sadržaja, ali strane nisu uspjele pronaći prihvatljivo rješenje. Borrell je rekao da će se s provedbom Europskog plana početi odmah s člankom 7. u kojem se govori o formaliziranju statusa Srpske pravoslavne crkve, ali i o osiguravanju "odgovarajuće razine samouprave srpske zajednice".

"Obje strane predane su postizanju konkretnih dogovora, u skladu s relevantnim instrumentima Vijeća Europe i korištenjem postojećih europskih iskustava kako bi se osigurala odgovarajuća razina samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i mogućnost pružanja usluga u nekoliko specifičnih područja, uključujući mogućnost financijske pomoći iz Srbije i kanale izravne komunikacije srpske zajednice s Vladom Kosova. Stranke će formalizirati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i osigurati visoku razinu zaštite srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa, u skladu s postojećim europskim uzorima", navodi se u članku 7.

Suprotna mišljenja

Aneks, članak 7., svaka strana tumači na svoj način. Dok Vučić to gleda kao pobjedu jer po njemu to znači osnivanje Zajednice srpskih općina, Kurti to vidi sasvim drugačije. – Piše da se hitno obvezujemo na samoupravljanje. To nije samouprava. Postoji samoupravljanje. Naravno, ja sam premijer svih građana Kosova i zalažem se za sve Albance i druge manjine. Vodit ćemo se najvišim standardima da ni Srbi na Kosovu ne budu imali nikakvog zadiranja, nikakve diskriminacije, ne zaboravljajući da je Ahtisaarijev prijedlog stvorio ogroman prostor i mogućnosti da oni uživaju svoja prava za zadovoljenje svojih potreba – naglasio je Kurti ističući kako, što se tiče formalizacije statusa Srpske pravoslavne crkve, otvoren je za dijalog s njezinim čelnicima, ali ne i s Vučićem. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.