stručnjaci

Virus zika u Brazil stigao prije Svjetskog kupa 2014.

Virus zika u Brazil stigao prije Svjetskog kupa 2014.
25.03.2016.
u 12:48
Pogledaj originalni članak

Virus zike je u Južnu Ameriku stigao 2013., pokazuje najnovije istraživanje koji proturječi teoriji da je virus došao u Brazil tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2014.

U studiji objavljenoj u četvrtak u znanstvenom časopisu Science, stručnjaci sa sveučilišta u Oxfordu i brazilskog instituta Evandro Chagas analizirali su genetski kod virusa i procijenili da je u Brazil stigao između svibnja i prosinca 2013.

Znanstvenici su pregledali podatke o putnicima i otkrili da se pojava virusa podudara s velikim brojem putnika koji su stigli iz područja u kojima je virus otprije poznat i s pacifičkih otoka u kojima je trajala epidemija.

Zika je možda "uvezen" tijekom Kupa konfederacije 2013. u kojem su sudjelovali nogometaši iz Francuske Polinezije i s Tahitija, no tu teoriju tek treba potvrditi, piše u studiji.

"Iako je američki virus najsličniji vrsti iz Francuske Polinezije, moguće je da je zika odvojeno stigla u Amerike i na Francusku Polineziju iz jugoistočne Azije", rekao je biolog s Oxforda Oliver Pybus.

Virus, kojeg prenose komarci iz roda Aedes aegypti, u većine pacijenata izaziva samo simptme gripe.

No, epidemija u Latinskoj Americi izazvala je veliku zabrinutost međunarodne javnosti jer je povezana s malformacijama kod beba, kao i s neurološkim poremećajem poznatim kao Guillain Barreov sindrom.

Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan rekla je ovoga tjedna da više od polovice svjetskog stanovništva živi u područjima u kojima obitava taj komarac.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.