Jaka oluja

VIDEO Oluja u Grčkoj, poplave diljem zemlje: Snimljen trenutak kada su valovi odvukli auto u more

Foto: EUROKINISSI/REUTERS
VIDEO Oluja u Grčkoj, poplave diljem zemlje: Snimljen trenutak kada su valovi odvukli auto u more
05.09.2023.
u 18:12
Automobil se nalazio na pristaništu kada su ga jaki valovi doslovce odvukli u more, no nije zabilježeno da se itko nalazio unutra
Pogledaj originalni članak

Jaka oluja koja je pogodila Grčku uzrokovala je brojne poplave na sjeveru zemlje, a jedan muškarac je i poginuo nakon što je zid pao na njega. Još jednog muškarca se traži, a vjeruje se kako ga je odnijela bujična poplava. 

Osim toga, vlasti su na otoku Skiathosu zabranile kretanje svih vozila na cestama osim hitnih službi, a u mjestu Agios Ioannis na istočnoj obali Grčke snimljen je i dramatičan trenutak kada su automobil povukli jaki valovi. 

 

 

Automobil se nalazio na pristaništu kada su ga jaki valovi doslovce odvukli u more, no nije zabilježeno da se itko nalazio unutra. Inače, građanima je na mobitele stigla i obavijest u kojim ih se upozorava da ograniče kretanje na otvorenom dok oluja ne prođe, prenosi Daily Mail

Inače, požar golemih razmjera koji već dva tjedna hara u grčkom nacionalnom parku Dadia, na sjeveroistoku zemlje, samo što nije savladan, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade Pavlos Marinakis. "Prema posljednjim informacija vatrogasaca kojima raspolažemo, požarna fronta samo što nije potpuno ugašena", rekao je Marinakis, dodajući da vatrogasne ekipe i dalje ostaju na terenu kako bi nadgledale to područje.

Nazvan "megapožarom", vatra u Dadiji, području zaštićenom europskom mrežom Natura 2000, spalila je 81.000 hektara zemljišta, gotovo polovicu opožarenog područja u cijeloj Grčkoj od početka ljeta, izvijestio je program EU-a za promatranje Zemlje Copernicus (EMS). Iako šumski požari u ljetnim mjesecima u Grkoj nisu rijetkost, požarima u srpnju i kolovozu prethodilo je najtoplije, najsušnije i najvjetrovitije ljeto od početka meteoroloških evidencija, što stručnjaci pripisuju klimatskim promjenama.

Ove je godine u požarima opustošeno najmanje 150.000 hektara zemljišta, a živote je izgubilo najmanje 26 ljudi. Premijer Kiriakos Micotakis je zahvalio svim vatrogascima koji su iz raznih država EU-a poslani u Grčku da bi ondje pomogli u gašenju požara. Obećao je da će pružiti brzu pomoć svima koji su izgubili svoje domove, životinje ili tvrtke u požarima.

On će posjetiti regiju Evros, u kojem se nalazi nacionalni park Dadia, kako bi vidio razmjere štete i kako bi umirio stanovništvo pogođeno tom katastrofom. Vlada je prošli mjesec objavila da će posegnuti za mjerama pošumljavanja uništenih područja.

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.