FORTENOVINA TVRTKA

Velik interes: PIK Vinkovci na prodaju, preuzima ga Osatina grupa?

Foto: Branimir Bradarić
Velik interes: PIK Vinkovci na prodaju, preuzima ga Osatina grupa?
26.03.2021.
u 07:06
Zbog preklapanja poslovanja PIK Vinkovci brzo bi se uklopio u Osatina grupu, a preuzimanje bi dovelo do znatnih ulaganja.
Pogledaj originalni članak

Tijekom protekle godine na istoku Hrvatske naveliko se pričalo kako se radi na spajanju triju tvrtki koje su sastavni dio Fortenova grupa u jednu tvrtku. Riječ je o PIK-u Belje, VUPIK-u i PIK-u Vinkovci, odnosno tvrtkama čije se poslovanje umnogome preklapa, koje su povezane, ali i koje su po toj zamisli trebale imati zajedničku upravu te bi se na taj način uštedjelo u poslovanju. Trenutno novih informacija o spajanju tih tvrtki nema, ali se zato sve glasnije govori o parcijalnom izdvajanju nekih od tvrtki iz Fortenova grupe. Navodno je tome najbliži PIK Vinkovci za čije je preuzimanje veliki interes iskazalo već više tvrtki s obzirom na to da im je poznato kakvim potencijalima ova tvrtka i danas raspolaže.

Prema neslužbenim informacijama, najveći interes za sada pokazuje Osatina grupa koja bi preuzimanjem PIK-a Vinkovci postala jedna od najvećih poljoprivrednih tvrtki uopće u Hrvatskoj i igrač na poljoprivrednom tržištu u Hrvatskoj i regiji kojega se puno toga pita. Na poslani upit Ines Mandurić iz Osatine grupe odgovorila nam je kako je ova tvrtka vodeći proizvođač povrća i voća u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom od 35.000 tona koje izvozi u 14 zemalja u Europi. “Vaše navode i upite u ovome trenutku ne možemo komentirati. U više od 27 godina postigli smo savršeno zaokružen koncept proizvodnje vođen znanjem i kompetencijom, modernom tehnologijom te kvalitetom i održivim razvojem. Naš cilj je daljnji rast poduzeća temeljen na strateškom usmjerenju na poljoprivredu i prehrambenu industriju kako bismo osigurali kvalitetnu budućnost sadašnjim i budućim djelatnicima te zajednici u kojoj djelujemo”, stoji u odgovoru iz Osatine grupe. 

Ne očekuju se otkazi

Međutim, iz poslovnih krugova doznajemo kako se razgovori na tu temu već naveliko vode, da se trenutačno ne zna dokle se došlo s time, ali i kako je potrebno još neke stvari uskladiti. Osobe s kojima smo razgovarali kažu kako je činjenica da se radi o tvrtkama čije se poslovanje u mnogo toga preklapa pa čak i poljoprivredna zemljišta naslanjaju jedno na drugo tako da prevladava mišljenje kako bi, da Osatina grupa preuzme PIK Vinkovci, bio iznimno dobar poslovni potez ne samo za dvije tvrtke nego i za Vinkovce, ali i za Vukovarsko-srijemsku županiju uopće.

Zbog svega toga svi su sigurni kako bi se PIK Vinkovci vrlo brzo ukomponirao u poslovanje Osatina grupe, ali i da bi preuzimanje dovelo do značajnih ulaganja u mehanizaciju, pogone i objekte vinkovačke tvrtke. Objašnjeno nam je i kako je Osatina grupa među prvima u Hrvatskoj razvila cirkularni tip ekonomije, u čemu i danas prednjači. Naime, oni se drže filozofije kako nusprodukt jedne proizvodnje koriste kao glavnu sirovinu u drugoj proizvodnji i sve tako vrte u krug. Omogućuje im to i činjenica što su njihovi pogoni suvremeno uređeni i posloženi što im i omogućava takav način poslovanja. Otišli su i do te razine da u svojim pogonima proizvode i električnu energiju koju dalje prodaju. Izvjesno je i kako bi s preuzimanje PIK-a u toj tvrtki došlo do znatnih ulaganja na svim razinama te da bi se radilo na tome da i vinkovački pogoni i mehanizacija budu izdignuti na višu razinu. Zasigurno je i kako ne bi došlo do otkaza, nego da bi trebalo biti i novih zapošljavanja s obzirom na to da se očekuju višemilijunska ulaganja, a samim tim i dalji rast proizvodnje. PIK Vinkovci trenutno zapošljava 300-ak radnika. – Ako dođe do toga preuzimanja, ono će rezultirati većom stabilnosti u poslovanju, sinergiji i u konačnici kvalitetnim investicijskim programom. S obzirom na stanje u PIK-u, mislim kako će tu biti potrebna znatna ulaganja, ali i da to ne bi trebao biti veliki problem – rečeno nam je iz poslovnih krugova.

“Ne čudi nas interes” 

Međutim, napominju i kako nije sve ni izbliza završeno te podsjećaju na niz potencijalnih kupaca iz Hrvatske i inozemstva, a koji su proteklih mjeseci izražavali interes za kupnju neke od te tri tvrtke. Spominju se tu MSAN grupa, srpski kralj mesa Petar Matijević, koji već posluje u Hrvatskoj, ali i razni zainteresirani kupci iz Slovačke, Poljske i Češke koji dolaze sa znatnim kapitalom. Svima njima interesantna je plodna slavonska zemlja, farme, silosi, vinarije i sve drugo čime ove tri poljoprivredne kompanije raspolažu. Ipak, konačnu odluku donijet će čelnici Fortenova grupe. Kada je riječ o PIK-u Vinkovci, radi se o tvrtki koja raspolaže s oko 6000 hektara zemlje, skladišnim kapacitetima od 86.800 tona, farmama svinja, junadi, hladnjačom, pakirnicom…Odgovarajući na poslani upit direktorica Korporativnih komunikacija Fortenova grupe Anja Linić Sikavica rekla je kako u ovom trenutku nisu primili nikakve ponude ni za jedan od svojih biznisa na kojima bi se dalje radilo osim onih koje su ranije objavili. – Poljoprivredne kompanije Fortenova grupe, kao i ključne operativne kompanije u našim segmentima maloprodaje i prehrane, drže vodeće tržišne pozicije na svim tržištima na kojima posluju i zapošljavaju vrlo talentirane ljude. Stoga ne iznenađuje da naši biznisi, uključujući poljoprivredne kompanije, privlače velik interes i ponude potencijalnih investitora već dugi niz godina – odgovorila je Linić Sikavica.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.