Budite oprezni ako putujete

Uskoro oštre kazne u Austriji: Evo kada će vam oduzeti auto i prodati ga na dražbi

Foto: Paul Zinken/DPA/PIXSELL
Uskoro oštre kazne u Austriji: Evo kada će vam oduzeti auto i prodati ga na dražbi
09.02.2024.
u 21:08
U slučaju prebrze vožnje auto ide na dražbu, prihoda se dijele između fonda za sigurnost prometa i lokalne vlasti.
Pogledaj originalni članak

Od 1. ožujka 2024., u slučaju prekoračenja brzine, automobil se može oduzeti i naknadno prodati na dražbi. Od listopada 2023. u Austriji se prebrzim vozačima vozačka dozvola može oduzeti na licu mjesta.

Kada prijeti oduzimanje automobila i dražba? Stroge kazne primjenjuju se samo na ekstremne prekršaje brzine veće od 60 km/h u gradskim/lokalnim područjima ili veće od 70 km/h izvan grada, piše Fenix-magazin.

Prvi korak je oduzimanje automobila. Ako je vozač “potpuno nepopravljiv” i opetovano je uhvaćen u vožnji prevelikom brzinom, vozilo može biti trajno oduzeto i prodano na dražbi na kraju postupka. Ako se ograničenje brzine u lokalnom području prekorači za više od 80 km/h ili izvan lokalnog područja za više od 90 km/h, postoji opasnost od „oduzimanja” – tj. trajnog uklanjanja vozila – čak i za prvi prekršaj te vrste.

U svrhu provedbe mjera izmijenit će se propisi o cestovnom prometu, Zakon o vozačkim dozvolama i Zakon o motornim vozilima.

Kako funkcionira oduzimanje automobila?

Takozvani “postupak oduzimanja” strukturiran je u nekoliko faza: U slučaju težeg prekoračenja brzine (više od 60 km/h u naseljenom području ili više od 70 km/h izvan naselja), policija će na licu mjesta privremeno oduzeti vozilo, kao i vozačku dozvolu.

Potom će okružni upravni organ u roku od dva tjedna odlučiti je li vjerojatno da će automobil biti oduzet – u tom slučaju će se pokrenuti odgovarajući postupak. Takvo oduzimanje predviđeno je za ponovljene prekršaje koji počine prekoračenje brzine.

Odmah – dakle s prvim prekršajem, a ne samo u slučaju ponovljenog prekršaja – prijeti oduzimanje vozila ako se radi o ekstremno ograničenoj brzini većoj od 80 km/h u urbanim sredinama ili 90 km/h izvan urbanih sredina. Uz novčanu kaznu predviđeno je i oduzimanje vozila.

Time će se spriječiti da prebrzi vozači ponovno budu na cesti i dovedu druge u opasnost, rekla je ministrica Leonore Gewessler prilikom predstavljanja mjera: “Ako više nemate automobil, više ne možete juriti.”

Što se događa sa zaplijenjenim automobilima?

Ako se automobil oduzme, na kraju će ga se riješiti vlasti – tj. prodati na dražbi. 70 posto prihoda ide u fond za sigurnost prometa, a ostatak ide odgovarajućoj lokalnoj vlasti.

Što se događa s automobilima koji ne pripadaju samom vozaču?

Ne može se miješati u imovinska prava trećih osoba – dakle, ako automobil ne pripada osobnom vozaču, može se privremeno oduzeti na licu mjesta, ali se ne može proglasiti oduzetim i prodati na dražbi. To se također odnosi na leasing ili najam automobila. Međutim, u tim slučajevima, doživotna zabrana vožnje za dotičnu osobu treba biti zabilježena u odgovarajućim dokumentima vozila.

Pravno teška situacija

Oduzimanje automobila već je moguće u raznim zemljama, poput Italije ili Švicarske. Činjenica da je u Austriji prošlo tako dugo od objave do provedbe posljedica je pravnih izazova koje takve mjere nose sa sobom, piše autorevue.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.