opasni virus

Upozorenje trudnicama: 'Morate obavezno izbjegavati ovih 14 zemalja!'

Upozorenje trudnicama: 'Morate obavezno izbjegavati ovih 14 zemalja!'
17.01.2016.
u 08:01
Pogledaj originalni članak

Sjedinjene Američke Države upozorile su trudnice da izbjegavaju putovanje u 14 zemalja uključujući Brazil zbog pojave Zika virusa koji se povezuje s različitim poremećajima kod novorođenčadi, prenosi Prvi.tv

Virus se širi vrlo brzo kroz obje Amerike pa bi trudnice trebale izbjegavati putovanje u te zemlje', rekao je Lyle Petersen iz Centra za prevenciju i suzbijanje zaraza.

Upozorenje se odnosi na Brazil, Kolumbiju, El Salvador, Francusku Gvajanu, Gvatemalu, Haiti, Honduras, Martinique, Meksiko, Panamu, Paragvaj, Surinam, Venezuelu i Puerto Rico. 

Zika virus uzrokuje groznicu, osip, bol u zglobovima konjuktivitis, a simptomi obično traju kraće od tjedan dana, prenosi Jutarnji.hr.

No kod trudnica virus se može prenijeti i na plod te uzrokovati smanjenje mozga ili smrt. Između listopada 2015. i siječnja 2016. zabilježeno je oko 3.500 slučajeva mikrocefalije, neki od kojih se povezuju sa Zika virusom.

Čini se da virus razara tkivo mozga koje je već formirano što dovodi do smanjene veličine mozga i raznih drugih poremećaja.

Dok se o virusu ne sazna više, preporučuje se da trudnice i žene koje namjeravaju zatrudnjeti izbjegavaju područja u kojima je primijećen Zika virus. Za virus trenutno ne postoji cjepivo niti učinkovita terapija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.