NOVI ZELAND

Ukinuta karantena: Otvaraju se škole, dopuštena vjenčanja i pokopi

Ukinuta karantena: Otvaraju se škole, dopuštena vjenčanja i pokopi
28.04.2020.
u 09:18
Pogledaj originalni članak

Oko 400.000 stanovnika Novog Zelanda vratilo se jutros na posao nakon što je premijerkak Jacinda Ardern snizila stupanj opasnosti u zemlji i ublažila jednu od najstrožih mjera ograničenja kretanja zbog poduzeća koja tjednima nisu radila.

Ardern je rekla da su se stroge mjere isplatile, ali da prelazak na treću razinu karantene "ne znači ukidanje socijalnog distanciranja, već ukidanje distanciranja od ekonomije", prenosi CNN.

- I dalje trebamo ostati u svojim doovima, tko god može, trebalo raditi ili se školovati od kuće. Izbjegavajte putovanja koja nisu nužna - poručila je Arden građanima.

Treća razina podrazumijeva i otvaranje škola, građani opet mogu kupiti brzu hranu za ponijeti, dostupne su im razne rekreativne aktivnosti, dopuštena su vjenčanja i pokopi, ali na njima može okupiti do desetoro ljudi.

Kako izvještavaju svjetski mediji, ispred objekata brze hrane u Ouklendu i Velingotnu od jutarnjih sati stoje duge kolone autombila.

Vlada Novog Zelanda sada je suočena s izazovom ponovnog pokretanja ekonomije koje zavisi od trgovine i turizma dok se približavaju izbori predviđeni za rujan.

Pet milijuna stanovnika Novog Zelanda bilo je pod jednom od najstrožih karantena, zabilježeno je samo 1472 slučajeva zaraze koronavirusom, uključujući 19 preminulih, što je jedna od najmanjih brojki u svijetu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.