'PUTINOV KUHAR'

Ubijen važan Putinov suradnik? Ruski novinar slučajno otkrio lokaciju zloglasne baze pa ju Ukrajinci uništili

Ubijen važan Putinov suradnik? Ruski novinar slučajno otkrio lokaciju zloglasne baze pa ju Ukrajinci uništili
15.08.2022.
u 16:38
Ukrajinski dnevnik Ukrainska Pravda izvještava da je prokremaljski ruski novinar, Sergej Sreda, otkrio stožer Wagnera u objavi na Telegramu 8. kolovoza. Objavio je fotografije svog posjeta stožeru, a natpis na jednoj od njih identificirao je adresu
Pogledaj originalni članak

Ukrajinsko topništvo pogodilo je sjedište tajne ruske paravojne skupine plaćenika Wagner u istočnoj Ukrajini, javlja BBC pozivajući se na vojna izvješća. 

O napadu su izvijestili su Serhiy Hayday, ukrajinski guverner regije Luhansk i nekoliko proruskih ratnih izvjestitelja. 

Fotografije koje navodno pokazuju štetu objavljene su na Telegramu. Broj žrtava nije jasan, a detalji cijelog događaja za sada nisu poznati. 

Grupa Wagner optužena je za brojne ratne zločine 

Grupa je raspoređena na Krim i u ukrajinsku regiju Donbas 2014., kada su ukrajinske trupe protjerale snage koje podržavaju Kremlj s područja na kojima su kasnije separatisti osnovali samoproglašene države. 

Jedinice Wagnera također su poslane u Siriju, Libiju, Mali i Srednjoafričku Republiku. 

Moskva službeno ne priznaje postojanje Wagnera, ali zapadne obavještajne službe povezuju skupinu s Jevgenijem Prigožinom - zvanim "Putinov kuhar" jer je njegova ugostiteljska tvrtka dugo pomagala predsjedniku Vladimiru Putinu i oružanim snagama. 

Prigozhin, kao i mnogi drugi ruski dužnosnici, nalazi se pod sankcijama Zapada. 
Wagner je poznat i kao PVT - privatna vojna tvrtka. Ali oni su državno sponzorirani plaćenici koji djeluju u interesu Kremlja, kažu zapadni stručnjaci. Optuženi su za opetovane ratne zločine i kršenja ljudskih prava. 

Sjedište Wagnera slučajno otkrio ruski novinar 

Ukrajinski dnevnik Ukrainska Pravda izvještava da je prokremaljski ruski novinar, Sergej Sreda, otkrio stožer Wagnera u objavi na Telegramu 8. kolovoza. Objavio je fotografije svog posjeta stožeru, a natpis na jednoj od njih identificirao je adresu. 

Objava je kasnije uklonjena, ali kopije kruže društvenim mrežama. 

Popasna se nalazi južno od Sjeverodonjecka u regiji Luhansk, koju ruske snage sada u potpunosti kontroliraju, nakon mjeseci žestokih borbi i golemog razaranja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.