Naoto Kan

'U zadnji tren smo izbjegli nuklearnu katalizmu i evakuaciju Tokija'

Foto: Reuters/PIXSELL
'U zadnji tren smo izbjegli nuklearnu katalizmu i evakuaciju Tokija'
06.03.2016.
u 07:28
Kan je rekao da su za dlaku izbjegli nuklearnu kataklizmu koja bi zahtijevala evakuaciju 50 milijuna ljudi
Pogledaj originalni članak

Naoto Kan, bivši japanski premijer je otkrio za Daily Telegraph kakve je dramatične trenutke zemlja zapravo proživljavala tijekom tragedije u Fukushimi. Kan je rekao da su za dlaku izbjegli nuklearnu kataklizmu koja bi zahtijevala evakuaciju 50 milijuna ljudi. Rekao je i da je ozbiljno razmišljao da naredi evakuaciju čitavog Tokija i cijelog područja u krugu od 250 kilometara od elektrane kao i da uvede izvanredno stanje.

Podsjetimo, 11. ožujka 2011. godine jak je potres pogodio Japan i uzrokovao je tsunami koji je uništio nukleranu elektranu u Fukushimi. Kan je rekao da iz Tepcoa, tvrtke koja je upravljala nuklearnom elektranom, nije dobivao jasne informacije o situaciji u Fukushimi, piše 24sata.hr.

- Šokirao me i Nobuaki Terasaka, naš tadašnji direktor Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost. Pitali smo ga što se događa, a on nije imao odgovora. Pitali smo ga zna li on uopće išta o nuklearnoj energiji, a on je rekao da nema pojma i da je studirao ekonomiju - otkrio je Kan. 

Na kraju je bilo ključno to što je Kan naredio da se pedestorica iz Fukushime ne evakuiraju. Ta su pedesetorica, podsjetimo, bili osoblje u elektrani i oni su uspjeli izaći na kraj sa situacijom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.