izvješće un-a

U svijetu 258 milijuna međunarodnih migranata

U svijetu 258 milijuna međunarodnih migranata
19.12.2017.
u 11:53
Pogledaj originalni članak

Procjenjuje se da je 258 milijuna ljudi napustilo svoje domove i sada žive u drugim zemljama, što je povećanje za 49 posto od 2000. godine, navodi se u najnovijem izvješću Odjela UN-a za ekonomska i socijalna pitanja.

- Pouzdani podaci i dokazi presudni su za borbu protiv predrasuda o migraciji i informiranje o migracijskim politikama - smatra Liu Zhenmin, glavni podtajnik Odjela za ekonomska i socijalna pitanja.

U ovom dvogodišnjem izvještaju, koji je objavljen u ponedjeljak, na Međunarodni dan migranata, navodi se da se postotak međunarodnih migranata u svijetu skromno povećao s 2,8 posto u 2000. godini na 3,4 posto ove godine.

Nasuprot tome, broj migranata kao dijela populacije koji živi u zemljama s visokim dohotkom porastao je s 9,6 posto u 2000. godini na 14 posto u 2017. godini.

U izvješću UN-a se navodi da ove godine dvije trećine migranata živi u samo 20 zemalja. Najveći broj, 49.8 miliona ili 19 posto od ukupnog broja migranata živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na drugom mjestu po postotku migranata je Saudijska Arabija, na trećem Njemačka, a slijedi Rusija. Na petom mjestu je Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Ove nove procjene brojeva međunarodnih migranata širom svijeta pružit će važnu polaznu liniju zemljama članicama kada budu počinjale pregovore o Globalnom sporazumu za sigurnu, uređenu i zakonitu migraciju - istaknuo je Liu, priopćeno je iz UN-a. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.