Spriječiti najgore

U Njemačkoj potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge

U Njemačkoj potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge
10.09.2020.
u 14:46
Pogledaj originalni članak

U Njemačkoj je u četvrtak potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge, izvijestila je savezna ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner.

„Sumnja u prvi slučaj afričke svinjske kuge se nažalost potvrdila“, rekla je Julia Kloeckner nakon što je Institut Friedrich Loeffler potvrdio da je divlja svinja, pronađena u blizini njemačko-poljske granice, uginula od afričke svinjske kuge.

Nadležni institut je priopćio kako se u području u kojem je pronađena uginula divlja svinja „traga za daljnjim slučajevima“.

Proteklih mjeseci slučajevi svinjske kuge su pronađeni u zapadnoj Poljskoj, baltičkim zemljama te u Bugarskoj i Rumunjskoj.

Afrička svinjska kuga je bezopasna po čovjeka čak i u slučaju konzumacije mesa zaražene životinje ali je, kako je naglasila ministrica Kloeckner, „u 100 posto slučajeva“ smrtonosna kod svinja, kako divljih tako i domaćih.

Poljoprivredne udruge savezne pokrajine Brandenburg, gdje je pronađena uginula svinja, strahuju od ograničenja i zabrane prodaje svinjskog mesa.

„Sada je najvažnije spriječiti najgore i spriječiti širenje zaraze na svinje u svinjcima“, rekao je predsjednik Udruge poljoprivrednika Brandenburga Henrik Wendorff.

Savezno ministarstvo poljoprivrede je objavilo kako je u kontaktu s Europskom komisijom, kao i s kineskim vlastima. Kina slovi kao najveći uvoznik svinjskog mesa iz Njemačke.

Protiv afričke svinjske kuge nema ni lijeka niti cjepiva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.