Foto: Getty Images U Njemačkoj počela velika kontrola rada na crno

U Njemačkoj počela velika kontrola rada na crno

11. 09. 2018. u 12:55 0
Diljem zemlje pojačano će se kontrolirati sektori koji su 'posebice podložni' prekršajima u području isplata minimalca, a pritom se navode ugostiteljstvo, građevinarstvo, špedicija,...

Njemačka carina započela je u utorak ujutro s dvodnevnom akcijom kontrole rada na crno i plaćanja satnica ispod zakonskog minimalca. 

"U akciji sudjeluje 6000 službenika, a glavni cilj joj je utvrđivanje broja radnika koji primaju satnicu manju od zakonom zajamčene satnice od 8,84 eura", stoji u priopćenju Savezne carinske uprave u Potsdamu.

Kako se dalje navodi, diljem zemlje pojačano će se kontrolirati sektori koji su "posebice podložni" prekršajima u području isplata minimalca, a pritom se navode ugostiteljstvo, građevinarstvo, špedicija, mesoprerađivačka industrija i  poduzeća koja pružaju usluge čišćenja objekata.

Istodobno će se provoditi kontrola protiv ilegalnog zapošljavanja. Prema informacijama ministarstva financija, država godišnje zbog ilegalnog zapošljavanja gubi prihoda u visini oko milijarde eura.

Nadležni ministar Olaf Scholz je obećao povećanje broja radnih mjesta u sektoru kontrole zapošljavanja. Sadašnjih 6800 u odjelu Financijske kontrole (FKS) u stanju je kontrolirati samo 2,4 posto poduzeća na što sindikati upozoravaju već godinama.

 

pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".