ZBOG NIZA UTJECAJA

Svijetu prijete zarazne bolesti za koje se mislilo da su iskorijenjene

Foto: Luka stanzl/PIXSELL
Svijetu prijete zarazne bolesti za koje se mislilo da su iskorijenjene
17.08.2023.
u 08:33
Među bolestima za koje se mislilo da su iskorijenjene, a koje se posljednjih godina iz raznih razloga ponovno pojavljuju su i ospice, sifilis, kožna bolest guba…
Pogledaj originalni članak

Suočenima sa svakodnevnim problemima, velikoj većini građana za oko nisu zapale informacije o povratku zaraznih bolesti za koje se desetljećima mislilo da su iskorijenjene. Riječ je o bolestima koje su nekada bile veoma raširene i koje su odnijele milijune života, ali to je promijenio drugačiji način života, razni lijekovi, ali i cjepiva. Ipak, danas se pojedini dijelovi svijeta ponovno suočavaju s tim bolestima za koje se mislilo da su iskorijenjene i ne predstavljaju više opasnost.

Pojašnjavajući razloge ponovne pojave zaboravljenih bolesti, stručnjaci ističu globalno zatopljenje, topljenje ledenjaka, neuobičajeno visoke temperature, ali i isto tako drugačije prehrambene navike, smanjenje postotka cijepljenja, povećanje otpornosti bakterija na antibiotike…

Jedna od bolesti koja se ponovno u Europi širi je i malarija tako da su posljednjih godina Albanija, Češka i Grčka izgubile status zemalja u kojima je ta bolest iskorijenjena. Slučajevi pojave malarije zabilježeni su i kod Pariza i Londona, kao i u nekim dijelovima SAD-a.

– S porastom ekstremnih vremenskih nepogoda u Europi, Stari kontinent mogao bi se suočiti s povratkom malarije – rekao je čelnik Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije Peter Sands.

Među bolestima za koje se mislilo da su iskorijenjene, a koje se posljednjih godina iz raznih razloga ponovno pojavljuju su i ospice, sifilis, kožna bolest guba… Dodatno zabrinjava činjenica što se neke od bolesti, zbog sve toplijih godina i promjene klime, javljaju i u dijelovima svijeta u kojima ih nikada nije bilo. Zbog svega toga liječnici i znanstvenici pozivaju građane da budu oprezniji i odgovorniji, ali i upozoravaju nadležne kako bi se što prije poduzeli određeni koraci da bi se na vrijeme zaustavilo širenje ovih zaraznih bolesti.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.