Povratak nakon 17 godina u zatvoru

Stotine dočekale Darija Kordića na slobodi

Foto: VL FOTO
Stotine dočekale Darija Kordića na slobodi
07.06.2014.
u 11:27
Bujica emocija u zagrebačkoj zračnoj luci gdje je bivšeg čelnika Herceg Bosne dočekala njegova obitelj, te stotine prijatelja
Pogledaj originalni članak

Nakon gotovo 17 godina provedenih u Haaškom zatvoru Dario Kordić je od jučer ponovno slobodan čovjek. Stotine njegovih prijatelja i simpatizera dočekalo ga je u zagrebačkoj zračnoj luci pjevajući “Rajska djevo kraljice Hrvata” te uz najpoznatiji Thompsonov hit “Lijepa li si”. Bivši predsjednika HDZ-a Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosne osuđen je u Haagu na 25 godina zatvora zbog zločina koji su počinjeni u srednjoj Bosni.

Susret s obitelji

Isposnički mršav Dario Kordić se prvo pozdravio sa suprugom Venerom i troje djece, a onda se obratio okupljenima više kao kršćanski propovjednik, a manje kao političar koji je osuđen na dugogodišnji zatvor. Dok su okupljeni skandirali “Dario, Dario” i “Za dom spremni”, jedan je muškarac uzviknuo “ubojico” i “sotono”, što je izazvalo šok i komešanje. Na njegove riječi reagirali su okupljeni i policija koji su ga udaljili sa skupa. Nakon incidenta Dario Kordić je nastavio govor u kojemu je pozivao na molitvu i zajedništvo hrvatskog naroda. Posebno je zahvalio Katoličkoj crvi i svojoj obitelji. Naglasio je da je njegova supruga Venera podnijela najveći teret u podizanju obitelji. Posebno je zahvalio biskupu Košiću, koji ga je posjećivao u zatvoru i pomogao mu u traženju Boga. Zatim su svi zajedno izmolili Očenaš. Kordić je posebno pozdravio hrvatske branitelje koji su dali dijelove svog tijela za slobodu, a sjetio se i svih koji su poginuli tijekom rata i dali svoje živote za slobodu koju danas uživamo.

Pozvao na molitvu

Stalno je pozivao na mir i toleranciju pa je čak pozvao okupljene da se mole za mir u Ukrajini i Siriji. Gotovo u svakoj drugoj rečenici pozivao je na molitvu i vjeru u Boga. Neki njegovi suborci bili su iznenađeni njegovom preobrazbom. No, pokazuju veliko razumijevanje jer, kažu, tko bi mogao toliko godina izdržati u zatvoru bez vjere.

Uz biskupa Košića na dočeku su bili Ivić Pašalić, Đurđa Šušak, Milan Kovač, Slobodan Lang, Ljubo Ćesić Rojs, Anto Kovačević, Zdravko Tomac, Zvonimir Šeparović i mnogi bivši politički prvaci Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Autobusi njegovih prijatelja iz srednje Bosne i Hercgovine su preksinoć krenuli prema Zagrebu kako bi Kordića dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci. Svi oni vjeruju, kao i veliki broj Hrvata, osobito u srednjoj Bosni, da je Kordić nevin, te kako nije kriv za zlodjela koja mu je Haaški sud pripisao.

Kordić je ujedno i jedini hrvatski dužnosnik koji je služio ovoliku zatvorsku kaznu zbog osude za ratni zločin, a mnogi vjeruju kako je u zatvoru trpio za grijehe drugih ljudi.   

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.