ALARMANTNO

Stiže nezapamćena epidemija, oboljet će 77 milijuna ljudi!

Stiže nezapamćena epidemija, oboljet će 77 milijuna ljudi!
28.08.2016.
u 16:15
Pogledaj originalni članak

Klimatske promjene mogle bi do 2050. udvostručiti broj Europljana alergičnih na polen ambrozije, pa bi se taj broj sa sadašnja 33 milijuna mogao popeti na 77 milijuna, ocjenjuje se u studiji objavljenoj ovog tjedna.

Ova biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike koja se veoma brzo širi i čiji polen uzrokuje jake alergije, već je dosta prisutna u središtu i na jugu Europe te na jugoistoku Francuske, unatoč redovitim kampanjama uništavanja, prenosi Hina.

Alergija na ambroziju spada u polenske ili sezonske alergije od kojih u različitom stupnju pati gotovo 40 posto Europljana. Te alergije može prouzročiti polen drveća (breza, čempres) u proljeće, a u ljeto i jesen polen trava i korova.

– Ovo je prva studija kojoj je zadaća izmjeriti eventualni utjecaj klimatskih promjena na alergije – istakao je Iain Lake, voditelj studije objavljene u časopisu “Environmental Health Perspectives”.

Znanstvenici su do broja 77 milijuna alergičnih Europljana došli polazeći od pretpostavki koje pokazuju da će se polen ambrozije u budućnosti proširiti i na druge europske zemlje poput Njemačke i Poljske

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.