istraživanje

Srbija sve starija, svaka peta osoba ima više od 65 godina

Srbija sve starija, svaka peta osoba ima više od 65 godina
30.05.2018.
u 19:43
Pogledaj originalni članak

Gotovo svaka peta osoba u Srbiji starija je od 65 godina što tu zemlju svrstava među najstarije populacije na svijetu, pokazalo je Istraživanje o socijalnoj inkluziji starijih osoba.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović istaknula je kako u isto vrijeme samo 14,4 posto stanovništva Srbije čine mladi do 15 godina.

"Mi smo stara nacija i ta činjenica mora da bude uključena u sve naše buduće strategije - ekonomske, socijalne, zdravstvene", kazala je Đukić Dejanović novinarima.

Generalna tajnica Crvenog križa Srbije Vesna Milenović naglasila je kako je istraživanje pokazalo da 15 posto stanovništva starijeg od 65 godina radi i da su najčešće angažirani u poljoprivredi, prenose srbijanski mediji. 

"Mirovine igraju značaju ulogu u zaštiti od siromaštva. Bez socijalnih transfera i bez mirovina stopa rizika od siromaštva kod starijih iznosila bi 82,3 posto. U prošloj godini osam posto muškaraca i 17 posto žena nisu primili nikakvo socijalno primanje niti mirovinu ", pojasnila je.

Značajno je i to, dodaje, da osobe starije od 65 godina čine 15 posto korisnika socijalne pomoći, usprkos mišljenju da je taj broj mnogo veći.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.