izvan kontrole

'Sramotite našu zemlju': Donald Trump potpuno je izgubio kompas

'Sramotite našu zemlju': Donald Trump potpuno je izgubio kompas
17.08.2017.
u 07:30
„Nitko nije rođen s mržnjom prema drugome zbog njegove boje kože, podrijetla ili religije“, tvitao je Obama i oborio rekord Twittera s 1,2 milijuna dijeljenja
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump nadmašio je samoga sebe na konferenciji za novinare na kojoj nije čitao napisani tekst, već je bez kontrole iznio što zapravo misli o američkoj ekstremnoj desnici i rasističkim skupinama kakva je Ku Klux Klan, odnosno rekao je da o njima ne misli baš loše te da ih izjednačuje s ekstremnom ljevicom.

Zahvalio mu Ku Klux Klan

Tijekom konferencije za novinare u Trump Toweru u New Yorku namjeravao je govoriti o mjerama vezanima za infrastrukturu, ali novinari su ga počeli ispitivati o zakašnjeloj izjavi vezanoj za subotnje nerede u Charlottesvillu u kojima je poginula aktivistica za ljudska prava Heather Heyer (32) na koju je naletio automobil za čijim je upravljačem bio James Fields Jr., zaluđeni obožavatelj nacista i Adolfa Hitlera. Predsjednik SAD-a kazao je da nije zakasnio, da je njegova prva izjava osuđivala „nasilje svih skupina“ te da je trebao čekati da dobije sve informacije o događaju. U ponedjeljak je na konferenciji za novinare pročitao s „blesimetra“ da je “rasizam zlo” te da su oni koji „generiraju nasilje u njegovo (rasističko) ime kriminalci i delinkventi“. No, u utorak je u svojemu neboderu Trump govorio bez čitanja pripremljenog teksta, kazao je da nisu svi sudionici manifestacije ekstremne desnice rasisti ili nacisti te da dio odgovornosti za ono što se dogodilo u subotu u Virginiji imaju i pripadnici ljevice koji „su ih (krajnju desnicu) napali“. – S jedne strane bila je skupina jako zlih osoba. S druge strane bila je skupina isto toliko nasilnih osoba. Nitko nema hrabrosti to kazati. Ja to kažem – iznio je Trump. Nakon što su ga njegovi savjetnici mukotrpno nagovarali da zauzme stajalište protiv ekstremne desnice, koja je i glasovala za njega, Trump je ovom izjavom sve negirao. Čak ni osobu koja je uhićena zbog ubojstva aktivistice i ranjavanja 19 osoba u Charlottesvilleu nije nazvao krajnjim desničarom ili neonacistom. Samo je kazao da je to što se dogodilo „nesreća za njegovu obitelj i njegovu zemlju“, da je to „što je učinio strašno“ i da nije važno naziva li ga „teroristom“ ili samo „ubojicom“. Trumpu je zahvalio bivši čelnik Ku Klux Klana David Duke što je „osudio teroriste ljevice“.

“Đavolja ideologija”

I republikanci se distanciraju od Trumpovih izjava. Tako je republikanski senator Marco Rubio kazao da su organizatori bjelačkog marša “pristalice đavolje ideologije po kojoj su neki ljudi inferiorniji u odnosu na druge zbog boje kože, etničke pripadnosti ili zemlje podrijetla”. Javio se i demokrat Bernie Sanders.

– Sramotite našu zemlju i milijune Amerikanaca koji su se borili i izgubili živote da bi pobijedili nacizam – tvitao je senator Sanders.

Bivši američki predsjednik Barack Obama citirao je na svojem Twitteru bivšega južnoafričkog borca protiv aparthejda i predsjednika Nelsona Mandelu da „nitko nije rođen s mržnjom prema drugome zbog njegove boje kože, podrijetla ili religije“. Taj tvit dobio je više od tri milijuna lajkova i 1,2 milijuna podjela te je postao najpopularnijim u povijesti Twittera.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.