MADRID

Španjolski premijer Sanchez sljedećeg tjedna putuje u Kinu

Španjolski premijer Sanchez sljedećeg tjedna putuje u Kinu
23.03.2023.
u 07:58
Pogledaj originalni članak

Španjolski premijer Pedro Sanchez sljedećeg će tjedna službeno posjetiti Kinu na poziv kineskog predsjednika Xia Jinpinga kako bi se poradilo na pronalaženju mirovnog rješenja kojim bi se zaustavio rat u Ukrajini, potvrđeno je iz njegovog ureda.

Kina pokušava preuzeti ulogu posrednika u mirovnim pregovorima zbog čega je Xi ranije ovoga tjedna tri dana boravio u Moskvi gdje je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kina se pokušava pozicionirati kao "neutralna" strana u sukobu te je prošloga mjeseca predstavila svoj mirovni plan od 12 točaka.

Član španjolske vlade Felix Bolanos put svog premijera u Kinu opravdao je riječima kako "Kina ima ključnu ulogu u mirovnim pregovorima".

Španjolska će u srpnju preuzeti predsjedavanje Vijećem Europske unije, a prije mjesec dana Sanchez je prilikom posjeta Kijevu izrazio "bezrezervnu potporu" ukraijinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom podržavši njegov mirovni plan.

Svoj put u Kinu Sanchez će iskoristiti i za jačanje gospodarskih veza pa će tako 30. ožujka sudjelovati na Boao Forumu zar Aziju u Hainanu, sastanku sličnom Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, a zatim će se zaputiti u Peking na susret sa Xijem.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.