Stručnjaci

Slovenski znanstvenici utvrdili da virus zika napada samo neurone u mozgu

Slovenski znanstvenici utvrdili da virus zika napada samo neurone u mozgu
11.02.2016.
u 18:30
Slovenski znanstvenici smatraju da osim nervnih stanica ploda virus zika ne oštećuje druge dijelove organizma ili plodnu vodu trudnice
Pogledaj originalni članak

Virus zika koji izaziva mikrocefaliju kod fetusa napada isključivo nervne ćelije u mozgu, a najveća oštećenja izaziva ako do infekcije dođe u prvoj trećini trudnoće, tvrdi ekipa slovenskih patologa i mikrobiologa.

Skupina stručnjaka koju je vodila Tatjana Avšič Županc s ljubljanskog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju napravila je velik proboj u istraživanju povezanosti bolesti zika koju prenosi tigrasti komarac u Brazilu i okolnim zemljama s patogenim oboljenjem mozga novorođenčadi, o čemu je članak objavio i znanstveni časopis "The New England Journal of Medicine".

Kod anonimne 25-godišnje trudne žene koja je duže vrijeme boravila u Brazilu u listopadu prošle godine u Ljubljani je ultrazvučnim pregledom utvrđeno oštećenje mozga ploda, nakon čega se ona odlučila za abortus.

Ekipa slovenskih stručnjaka onda je ispitivanjima mozga ploda vrlo jakim mikroskopima i drugim metodana utvrdila neposrednu povezanost bolesti zika s mikrocefalijom jer u mozgu fetusa nije nađen nijedan drugi virus koji bi izazvao oštećenja, a konstruiran je i genom virusa zike, što bi moglo u budućnosti pomoći borbi protiv te bolesti, tvrde slovenski istraživači.

"Fetus je u 29 tjednu razvoja imao prve znakove mikrocefalije, a virus zike otkrili smo u neuronima mozga", kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Mara Popović iz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani koja je suurađivala s timom mikrobiologa i kemičara.

Slovenski znanstvenici smatraju da osim nervnih stanica ploda virus zika ne oštećuje druge dijelove organizma ili plodnu vodu trudnice, a tvrde kako je vjerojatnije da su oštećenja manje riskantna ako do infekcije virusom dođe u kasnijim stadijima trudnoće, a ne u prva tri mjeseca.

Slovenska ekipa koja je utvrdila vezu između infekcije zika virusom i oštećenja mozga fetusa tvrdi da su do prijelomne faze u svom istraživanju došli pred Božić prošle godine, a sada su svoja saznanja i objavili.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.