potvrđeno

Sirijac uhićen u Leipzigu planirao bombaški napad na zračnu luku u Berlinu

Sirijac uhićen u Leipzigu planirao bombaški napad na zračnu luku u Berlinu
11.10.2016.
u 09:50
-Dobili smo informacije od tajnih službi da je on prvobitno namjeravao da napadne vlakove u Njemačkoj, ali je potom donio konačnu odluku da izvede napad na jednu od berlinskih zračnih luka", rekao je Maassen
Pogledaj originalni članak

Sirijski izbjeglica koji je u ponedjeljak uhićen u Njemačkoj planirao je bombaški napad na zračnu luku u Berlinu u ime Islamske države, izjavio je direktor njemačke obavještajne službe Hans-Georg Maassen, javlja AFP.

-Dobili smo informacije od tajnih službi da je on prvobitno namjeravao da napadne vlakove u Njemačkoj, ali je potom donio konačnu odluku da izvede napad na jednu od berlinskih zračnih luka", rekao je Maassen njemačkom kanalu ARD, prenosi Tanjug.

Iako su neki njemački mediji proteklog vikenda nagovještavali da je osumnjičeni, 22-godišnji Jaber Albakr, imao na umu takav cilj, ovo je bila prva službena potvrda njegovih namjera, navodi francuska agencija.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere priopćio je u ponedjeljak da je uhićeni izbjeglica iz Sirije planirao u Njemačkoj izvesti napade slične onima u Bruxellesu i Parizu.

-Prema onome što dosad znamo, pripreme u Chemnitzu su bile slične pripremama za napade u Parizu prošle godine i Bruxellesu u ožujku", naveo je on u priopćenju. 

Šef istražnog ureda u Saksoniji Joerg Michaelis je izjavio da je 22-godišnji izbeglica Jaber Albakr najverojatnije bio inspiriran Islamskom državom i da njegovo ponašanje ide toj teoriji u prilog, navode agencije.

Michaelis je na konferenciji u Dresdenu rekao da je Albakr praćen još od prošlog mjeseca.

Albakr je došao u Njemačku kao izbjeglica prošle godine i dobio je azil.

Policija je navela da su drugi Sirijci pomogli u njegovom uhićenju. 

On je uhićen u Leipzigu u noći između nedjelje i ponedjeljka posle dvodnevne potrage.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.