BROJNI ČIMBENICI

'Sat sudnjeg dana' nikada nije bio bliže ponoći; Stručnjaci se nadaju da ćemo izbjeći kataklizmu

'Sat sudnjeg dana' nikada nije bio bliže ponoći; Stručnjaci se nadaju da ćemo izbjeći kataklizmu
24.01.2023.
u 21:30
Pogledaj originalni članak

Devedeset je sekunda do ponoći, što znači da čovječanstvo nije nikad bilo bliže planetarnoj kataklizmi, obznanila je u utorak skupina znanstvenika koji prate "Sat sudnjeg dana" koji ne odbrojava vrijeme, već upozorava na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških prijetnja.

"Bilten nuklearnih znanstvenika", neprofitna organizacija koja od 1947. godine vodi taj simboličan projekt, obznanila je na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu svoj novi sat koji mjeri blizinu svjetske katastrofe. Kazaljke sata pomaknute su za 10 sekundi i sada su na 90 sekundi do ponoći, sve bliže kataklizmi koja, nadaju se stručnjaci, nikad neće nastupiti.

Foto:LEAH MILLIS/REUTERS

Godine 2020. sat je postavljen na 100 sekunda do ponoći, što je tada bio rekord od njegova nastanka.

"Pomičemo sat i najbliži je ponoći nego ikad", rekli su znanstvenici kada su objavili sat, dodajući da su tu odluku donijeli zbog "sve veće opasnosti od rata u Ukrajini", ali "ne samo" zbog toga.

U početku, nakon Drugog svjetskog rata, kazaljke sata su pokazivale sedam minuta do ponoći. Godine 1991., na kraju Hladnog rata, vraćene su na 17 minuta do ponoći. U 1953. te u 2018. i 2019. pokazivale su dvije minute do ponoći.

Bilten nuklearnih znanstvenika osnovao je 1945. Albert Einstein i stručnjaci koji su radili na projektu "Manhattan" koji je proizveo prvu atomsku bombu. Skupina svake godine objavljuje novi sat prilagođavajući kazaljke u skladu s događanjima u svijetu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.