WASHINGTON

SAD strahuje da će saudijsko pogubljenje šijitskog vođe raspiriti napetosti u regiji

SAD strahuje da će saudijsko pogubljenje šijitskog vođe raspiriti napetosti u regiji
03.01.2016.
u 11:04
Pogledaj originalni članak

Američki State Department izrazio je zabirnutost da bi saudijsko pogubljenje istaknutog šijitskog vjerskog vođe Nimra al-Nimra moglo raspiriti sektaške napetosti u regiji te je pozvalo službeni Rijad na poštivanje ljudskih prava i sloboda izražavanja. 

John Kirby, glasnogovornik Sate Departmenta u izjavi u subotu pozvao je sve lidere u regiji "da udvostruče napore" kako bi se smirile napetosti u regiji. 

Pogubljenje šijitskog vjerskog vođe izazvalo je prosvjede šijitskih muslimana u zemaljma Bliskog istoka i zaoštrilo napetosti te je Saudijska Arabija pozvala iranskog veleposlanika u znak prosvjeda protiv agresivnih izjava njegove zemlje, a u

Teheranu je zapaljeno veleposlanstvo Sudijske Arabije. 

O pogubljenju šijitskog vođe dužnosnik je rekao da je Bijela kuća uvelike zabrinuta stanjem ljudskih prava u saudijskoj monarhiji.

Bijela kuća reagirala je i na video propagandu somalijske skupine al-Šabab koja se koristi govorom najizglednijeg republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa koji je rekao da bi zabranio muslimanima ulazak u Sjedinjene Države. 
Nitko se ne bi trebao iznenaditi kada terorističke skupine pokušavaju novačiti ljude sugerirajući da je SAD u ratu protiv islama, rekao je glasnogovornik. 

Bijela kuća je također izrazila očekvianja da će Iran završiti posao koji se obvezao učiniti u idućih nekoliko tjedana kako bi se mogao provesti povijesni nuklearni  sporazum s velikim silama o iranskom nuklearnom programu. 

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes rekao je u razgovoru s novinarima na Havajima da je SAD-u potrebno više vremena da prirpemi sankcije kao kaznu Iranu za njegov program balističkih raketa i ustvrdio je da odgoda tih sankcija nije rezultat pritiska službenog Teherana. 

Bijela kuća je također objavila da želi da Kuba i SAD poduzmu sljedeće korake ove godine kojima će osigurati da zatopljenje odnosa počeo lani bude "nepovratan" proces. 

Bijela kuća očekuje da će idućih nekoliko mjeseci donijeti odluku o posjetu predsjednika Baracka Obame Kubi. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.