POVEZANI S NAFTOM

Ruski bogataši umru u čudnim okolnostima: Jednom presudio žablji otrov, a drugi 'pao' s prozora

Foto: SPUTNIK/REUTERS
Ruski bogataši umru u čudnim okolnostima: Jednom presudio žablji otrov, a drugi 'pao' s prozora
01.09.2022.
u 18:55
Policija je istraživala teoriju prema kojoj je da je Melnikov ubio svoju obitelj, a potom i sebe. Prema drugoj teoriji, Melnikov i obitelj su ubijeni nakon što se milijarder sukobio s bivšim poslovnim partnerom.
Pogledaj originalni članak

Život ruskih oligarha je dugi niz godinama izazivao pozornost medija i javnosti, često izazivajući zavist. Međutim, u posljednje vrijeme, pogotovo od početka ruske invazije na Ukrajinu, zabilježen je velik broj sumnjivih smrti ruskih moćnika koje postavljaju više pitanja nego što ima odgovora.

Veliki broj preminulih ruskih oligarha povezan je s proizvodnjom nafte i plina, piše Blic.

Pad s prozora bolnice

Predsjednik Upravnog odbora drugog po veličini ruskog proizvođača nafte "Lukoil" Ravil Maganov posljednji je u nizu koji je umro u nesvakidašnjim okolnostima. On je, naime, poginuo u padu s prozora bolnice u Moskvi. Maganov je radio za naftnu kompaniju od 1993.godine, a njegov brat je pak čelni čovjek drugog ruskog proizvođača nafte "Tatnjefta". Vjeruje se kako je to najmanje deveta sumnjiva smrt ruskih biznismena. 

Yuri Voronov

Ruski milijunaš Yuri Voronov kojeg se povezuje s  “Gazpromom” pronađen je mrtav 4. srpnja u bazenu svoje vile u luksuznom predgrađu Sankt Peterburga. Njegovo tijelo pronađeno je kako pluta u bazenu s prostrjelnom ranom u glavi, doku su na dnu bazena pronađene čahure. Istrage njegova ubojstva fokusirala se na njegov "spor s poslovnim partnerima" koji su ga, navodno, prevarili za mnogo novaca.

Sergej Protosenja

Tijelo Sergeja Protosenja pronađeno u travnju u iznajmljenoj luksuznoj vili u Španjolskoj, dok su tijela njegove supruge i 18-godišnje kćeri pronađena u stanu s ubodnim ranama. Španjolska policija koja je istraživala slučaj objavila je kako je njihova radna teorija da je riječ o ubojstvu-samoubojstvu, no sumnju na to je bacila bivša kompanija Novatek koja je odbacila te navode. "Nažalost, u medijima su se pojavile špekulacije na ovu temu, ali mi smo uvjereni da one nisu povezane sa stvarnošću”, naveli su. A jedini preživjeli član obitelji Fedor kazao je kako ne zna što se dogodilo te noći, ali  kako zna da njegov otac "nije ozlijedio" njegovu majku i sestru. Vjeruje se kako je Protosenja imao bogatstvo u vrijednosti od 433 milijuna dolara.

Vladislav Avajev

Vladislav Avajev (51) pronađen je mrtav s prostrjelnom ranom u svom stanu u Moskvi 18. travnja, zajedno sa suprugom i 13-godišnjom kćeri. Avajev je bio bivši potpredsjednik Gazprombanke, podružnice Gazproma Stan Avajevih bio je zaključan iznutra, a istražitelji vjeruju da je 51-godišnjak pucao u svoju ženu i kćer nego što se ubio.

Vasilij Melnikov

Ruski milijarder Vasilij Melnikov pronađen je mrtav u svom stanu u Nižnjem Novgorodu, izvijestili su ruski mediji u ožujku. On, njegova supruga i dva sina u dobi od 4 i 10 godina su nasmrt izbodeni nožem. Na licu mjesta pronađeni su noževi za koje se vjeruje da su oružje kojim su izvršena ubojstva. Policija je istraživala teoriju prema kojoj je da je Melnikov ubio svoju obitelj, a potom i sebe. Prema drugoj teoriji, Melnikov i obitelj su ubijeni nakon što se milijarder sukobio s bivšim poslovnim partnerom. Melnikov je bio vlasnik kompanije za nabavku medicinske opreme “MedStom” koja je, prema ukrajinskim medijima, trpjela značajne financijske gubitke zbog zapadnih sankcija.

Mihail Watford

Oligarh rođen u Ukrajini Mihail Watford pronađen je obješen u garaži svoje kuće u Surreyju u Engleskoj. Obogatio se na nafti i plinu, a početkom 2000-tih preselio se u Veliku Britaniju sa svojom suprugom.

Britanska policija objavila je kako u ovom trenutku ne vjeruje da postoje sumnjive okolnosti slučaja.

Aleksandar Tjuljakov

Izvršni direktor Gazproma Aleksandar Tjuljakov (61) pronađen je 25. veljače mrtav u garaži stana u blizini Sankt Peterburga. Policija je objavila da je pokraj njegova tijela pronašla poruku o samoubojstvu. Tjuljakov je navodno bio teško pretučen prije smrti, prenijeli su pojedini ruski mediji.

Leonid Šulman

Još jedan izvršni direktor "Gazproma" Leonid Šulman pronađen je mrtav u svojoj vikendici i to u siječnju ove godine, mjesec dana prije početka invazije. U oproštajnoj poruci koja je pronađena u blizini njegova tijela pisalo je kako ne želi biti "invalid i teret svojoj obitelji" te se žalio na nepodnošljive bolove u nozi, pisala je ruska Gazeta. Međutim, mediji su naveli kako policijski istražitelji dovode u pitanje autentičnost poruke jer si je Šulman mogao priuštiti kvalitetne lijekove protiv bolova.

Aleksandar Subotin

Bivši izvršni direktor “Lukoila” Aleksandar Subotin pronađen je mrtav 10. svibnja u kući lokalnog šamana u Mitiščiju, gradu sjeveroistočno Moskve, prenose ruski mediji agenciju TASS. Pokrenuta je istraga iako je Subotin, navodno, doživio srčani udar. Izvor TASS-a rekao da je tada da je Subotin stigao dan ranije u kuću nadrogiran i u vidno alkoholiziranom stanju, te da je pronađen mrtav u šamanovoj kući u prostoriji koja se koristila za "jamajčanske vudu rituale“. Lokalni mediji su pisali da je Subotin otišao do šamana u potrazi za lijekom za mamurluk u kojem je navodno bio otrov žabe krastače, piše Blic.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.