Amerika zabrinuta:

Ruska humanitarna operacija u Siriji mogla bi biti varka

Foto: FAH
Ruska humanitarna operacija u Siriji mogla bi biti varka
30.07.2016.
u 11:04
Pogledaj originalni članak

Sjedinjene Države nastoje utvrditi je li ruski plan humanitarne operacije u Siriji iskren, rekao je u petak američki državni tajnik John Kerry dodajući da ako se pokaže kao "varka" može uništiti suradnju između Moskve i Washingtona.

Oko 250.000 civila je već tjednima u okruženju u opsjednutom sektoru Alepa kojega drže pobunjenici i za sada se drži podalje od "sigurnih koridora" koje su Moskva i Damask obećali onima koji nastoje pobjeći iz ovog najvažnijeg uporišta oporbe u zemlji.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad i njegovi ruski saveznici objavili su u četvrtak zajedničku humanitarnu operaciju za opsjednuto područje zasuvši ga letcima koji pozivaju borce da se predaju, a civile da odu.

Američki dužnosnici su upozorili kako bi taj plan mogao biti pokušaj pražnjenja grada od stanovništva kako bi ga sirijska vojska mogla osvojiti. Sirijske je oporba to nazvala eufemizmom za nasilno raseljavanje stanovnika.

Alep pred padom

Alep, najveći sirijski grad prije rata, podijeljen je od 2012. na sektore koje drži vlada i pobunjenici. Njegovo ponovno zauzimanje bila bi najveća pobjeda za Assada u pet godina borba i pokazatelj dramatičnog obrata izgleda u njegovu korist otkako se Moskva prošle godine uključila u rat na njegovo strani.

Bilo bi to isto tako poniženje za Kerryja koji je predvodio diplomatsku inicijativu s Moskvom s ciljem njihove suradnje protiv islamskih militanata i obnove prekida vatre koji je propao u svibnju.

Upitan o ruskoj operaciji Kerry je rekao da Washington još nije siguran u namjere Moskve: "Postoji opasnost, ako je to varka, od potpunog sloma ove razine suradnje".

"S druge strane, ako to sada možemo ostvariti i potpuno razumijemo što se događa i potom postignemo sporazum o tome kako naprijed, tada to može otvoriti neke mogućnosti", dodao je rekavši kako je razgovarao s Moskvom dva puta u zadnjih 24 sata kako bi razjasnio koje su ruske namjere.

Bijela je kuća isto tako izrazila sumnje. "Imajući na umu iskustva s njima, sumnjičavi smo u najmanju ruku", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz na konferenciji za novinare.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.