MISTERIJ U SIBIRU

Rijeka iznenada potpuno pocrvenila, stanovnici misle da znaju uzrok

Foto: Twitter
Rijeka iznenada potpuno pocrvenila, stanovnici misle da znaju uzrok
08.09.2016.
u 13:30
Pogledaj originalni članak

Ruske su vlasti naredile istragu o mogućem pucanju cjevovoda nakon što je rijeka Daldikan u blizini Norilska pocrvenila, piše Guardian.

Na društvenim su se medijima još u utorak počele pojavljivati fotografije neprirodno crvene rijeke, a neki tvrde kako se nešto slično dogodilo još u lipnju.

Neki su tvrdili kako bi željezna rudača mogla biti razlog promjeni boje, no većina ih misli kako je uzrok industrijski otpad.

 

Rijeka teče blizu metalurskog postrojenja Nadežda kojim upravlja Norilsk Nickel, najveći svjetski proizvođač nikla i paladija.

Rusko Ministarstvo prirodnih resursa i okoliša izjavilo je u srijedu kako istražuje žalbe na još nepoznato kemijsko zagađenje, moguće izazvano “kvarom cjevovoda Norilsk Nickela”.

Iz Norilsk Nickela porekli su isticanje njihovih otpadnih voda u Daldikan, te rekli kako se “boja rijeke danas ne razlikuje od uobičajene”. Unatoč tome, tvrtka je izjavila kako privremeno smanjuje proizvodnju te da promatra situaciju. Ured gradonačelnika Norilska izjavio je kako se grad snabdjeva vodom iz drugih izvora.

Denis Koševoj s Vernadskijevog instituta za geokemiju i analitičku kemiju, koji istražuje zagađenja u tome području, izjavio je kako Norilsk Nickel ispumpava kemijski otpad iz Nadežde u posebno ograđena mjesta gdje se prikupljaju otpaci od rude pomoću cjevovoda. Isto tako pumpa metalne koncentrate iz rudnika u Nadeždu.

“S vremena na vrijeme dogode se nesreće kada cijevi puknu i otpad se izlije u Daldikan, zbog toga rijeka i mijenja boju”, izjavio je Koševoj.

“Curenje u rijeku iz tvornice Nadežda”, stanovnica Norilska Jekaterina Basaljiga napisala je ispod dvije fotografije na svome Instagramu. “Uplašiti ćete se kad vidite ovo. A ljudi i dalje sakupljaju bobice i gljive.”

Norilsk je prvotno osnovan kao sovjetski gulag 1935. i poznat je po oštrim zimama, polarnim noćima koje traju po dva mjeseca i visokom stupnju industrijskog zagađenja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.