Hrvatska

Reiner: Ne postoji ni kriza Vlade ni kriza parlamenta

Reiner: Ne postoji ni kriza Vlade ni kriza parlamenta
04.05.2017.
u 20:34
"Ne postoji ni kriza Vlade ni kriza parlamenta, sve se odvija sukladno zakonu, Ustavu i Poslovniku parlamenta", izjavio je Reiner
Pogledaj originalni članak

HDZ-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner poručio je u četvrtak kako ne postoji kriza Vlade i parlamenta jer se sve odvija sukladno Ustavu i saborskom Poslovniku, a interpretacije kako je današnje glasovanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću (75 glasova 'za' i 75 'protiv') potvrdilo kako u Saboru ne postoji parlamentarna većina (najmanje 76 zastupnika) ocijenio je potpuno krivima i netočnima.
 
"Ne postoji ni kriza Vlade ni kriza parlamenta, sve se odvija sukladno zakonu, Ustavu i Poslovniku parlamenta", izjavio je Reiner za RTL Danas.
 
 Ustvrdio je kako, suprotno interpretacijama u javnosti da je glasanje o povjerenju Mariću pokazalo da nema parlamentarne većine koja bi podržala premijera Andreja Plenkovića, takva većina postoji.
 
 "To se nije pokazalo i to je potpuno kriva i netočna interpretacija, koju je razobličio i predsjednik Ustavnog suda jer je jasno definirano kada se određuje parlamentarna većina. Dakle, parlamentarna većina je određena Zakonom o Vladi, Ustavom i Poslovnikom Sabora i ona se zapravo određuje u nekoliko situacija. Jedna je ta ako se pokrene pitanje povjerenja Vladi ili povjerenja premijeru, a druga je ako je pitanje glasovanja o proračunu. To su isključive situacije", naglasio je Reiner, prenosi Hina. 
 
S druge strane, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je da će njegova stranka pokrenuti interpelaciju za izglasavanje nepovjerenja premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi, pri čemu u HNS-u žele da im se u toj inicijativi pridruže u Saboru svi oni koji misle da ova Vlada nema većinu.
 
"Hrvatska narodna stanka će pokrenuti interpelaciju Vlade Republike Hrvatske kako bi jasno vidjeli da li premijer Plenković ima većinu u ovom Saboru", izjavio je Vrdoljak novinarima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DO
domljani
07:12 05.05.2017.

među akademicima ima i pametnih

DU
Deleted user
09:36 05.05.2017.

To i je problem. Gradjanima je kriza svaki dan....ako gradjani lose zive i krpaju kraj sa krajem, a vladajuci i ovi u parlamentu mirni i bez krize, onda nesto duboko u sustavu ne stima.....