SUĐENJE ZA MONSTRUOZAN ZLOČIN

Rasprava kratko prekinuta. Branitelj Smiljane Srnec traži da se ispita troje svjedoka

Rasprava kratko prekinuta. Branitelj Smiljane Srnec traži da se ispita troje svjedoka
14.05.2020.
u 09:54
Pogledaj originalni članak

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec, optuženoj da je u ljeto 2000. godine zasad nepoznatim predmetom ubila sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač u kojem je pronađeno u veljači prošle godine, nakon 19 godina.

9:33 - Rasprava je prekinuta na nekoliko minuta kako bi sudsko vijeće odlučilo o dokaznim materijalima koje je predočio Smiljanin odvjetnik. Smiljana je par puta odmaknula masku s lica, kao da ima problema s disanjem.

9:26 - Smiljana Srnec i većina u sudnici nose zaštitne maske, a tužiteljica iz DORH-a zaštitni vizir. Smiljana Srnec je skinula jaknu i sjedi u majici s kratkim rukavima. Nosi prozirne rukavice, a u rukama drži papire. Njezin branitelj iznosi nove dokazne prijedloge vezano uz izdvajanje dokaznih prijedloga. Branitelj i dalje traži da se ispita troje svjedoka.

Zbog protuepidemijskih mjera novinari suđenje prate preko posebnog linka. U sudnici je samo kamera javne televizije. Danas bi Srnec trebala iznijeti svoju obranu, no nije još poznato hoće li to učiniti sama ili preko svoj odvjetnika Krešimira Golubića.

Odluči li svjedočiti i odgovarati na pitanja, Smiljana Srnec morat će odgovoriti i na pitanje zašto je nakon Jasminina nestanka članovima obitelji i policiji govorila da je u kontaktu s njom, pa je nestanak službeno policiji prijavljen tek 2005. godine, kako to da 19 godina nije otvarala škrinju u kojem je bilo tijelo, a živjela je neprestalno u toj kući...

Hoće li krivnju pokušati prebaciti na pokojnog oca Martina, koji je 2013. umro od karcinoma, za kojeg su neki svjedoci rekli da je znao biti nasilan? Nestanak je 2005. prijavila njihova majka Katarina Dominić, i to tek nakon što je u sobi pronašla Jasminine osobne dokumente koji su istekli još 2003. godine. Jasmina je studirala u Zagrebu, no prekinula je studij.

Podsjetimo, u starom Končarovom zamrzivaču Smiljanina kćer i njezin dečko pronašli su tijelo i pozvali policiju. Rekli su da su u dogovoru sa Smiljanom i bakom Katarinom htjeli zamijeniti škrinju jer preuređuju hodnik u kojem se godinama nalazila. Na crnoj vreći forenzičari su pronašli otisak desnog palca Smiljanine ruke, a pronađen je i komadić ružičaste rukavice s tragom Jasminine krvi.

Prema navoodima iz optužnice, Jasmina je u kolovozu 2000. godine mobitelom razgovarala s ocem Martinom o tome da radi preko student-servisa. To je bio posljednji razgovor između oca i kćeri. Da se čuo s njom, Martin je potvrdio novinaru Večernjeg lista koji je pisao članak o nestalim osobama. - Zadnji sam je put čuo kad je rekla da ide na brod, na kojem je radila preko student-servisa. Rekla je da ide i u Pariz. Od tada nemamo nikakvih informacija o njoj. Prije Nove godine bila je kod nas policajka i pitala je nam se Jasmina možda javila. Na žalost, nije - rekao je novinaru Večernjaka Martin Dominić u siječnju 2011. godine. Sve daljnje informacije o Jasmini roditelji su dobivali isključivo od Smiljane koja im je rekla da je sestri ukraden mobitel, pa se zato nije javljala. Psihijatrijsko vještačenje Smiljane Srnec u Klinici za psihijatriju Vrapče pokazalo je da je kod Smiljane prisutan niži prag tolerancije, frustracija, latentna agresivnost, narcisoidnost, mogućnost pretjeranih emocionalnih i impulzivnih reakcija, manipulativnost, nedostatak odgovornosti, nepovjerljivost...

U različitim situacijama, piše u nalazu vještaka, ispoljava ponašanje u kojem nastoji za sebe ishoditi najbolju poziciju, ne libeći se da pri tome optuži druge, pa čak i do razine da počini kazneno djelo. Pri tome ne pokazuje emocionalnu patnju, kajanje ili empatiju prema osobama koje su njezinim ponašanjem došle u lošiju situaciju. Uočena su i određena narcistička obilježja. Sebe prikazuje u pozitivnom i dobrom svjetlu, opisuje se kao vrijednu i marljivu, sve kod nje mora biti čisto i bez mrlje.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.