COVID-19

Prvi put od pojave virusa: Broj zaraženih u svijetu veći je nego u Kini

Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL
Prvi put od pojave virusa: Broj zaraženih u svijetu veći je nego u Kini
08.03.2020.
u 13:00
Broj aktivno zaraženih u Kini je pao na 20.492, a izvan Kine narastao je na 22146, od čega samo u Južnoj Koreji, Italiji i Iranu 16203, Francuskoj 921, Njemačkoj 829...
Pogledaj originalni članak

Broj zaraženih koronavirusom Covid-19 po prvi je put veći izvan Kine, iz koje je sredinom prosinca zaraza krenula, prema jutros ažuriranim podacima Worldometersa.

Broj aktivnih slučajeva od zaraze Covidom-19 u Kini je pao na 20.490 (22159 u subotu ujutro), dok ih je broj izvan Kine narastao na 22146 (18957 u subotu ujutro). Samo u Južnoj Koreji (7133), Italiji (5061) i Iranu (4009) ukupno je 16203 aktivno zaraženih, pa slijede Francuska 921, Njemačka 829, Španjolska 485... s prisutnim trendom porasta kod svih.

Južna Koreja je još uvijek druga po broju potvrđenih zaraza, dok je s brojem od 50 smrtnih ishoda daleko iza Italije (233) i Irana (145), a približava joj se SAD (19) i Francuska (16).

U niz zemalja, ovisno o epidemiološkoj procjeni i prisutnim strahovanjima, zabranjuju se ili samoinicijativno odgađaju masovna događanja, zabranjuju ili ograničavaju posjete u staračkim domovima, bolesnicima u bolnicama, nastavljaju se zatvarati škole u slučaju pojave zaraze u školi, ili povećanog broja u okružju, odgađaju sportska i kulturna događanja. U sjevernoj Italiji pokreću se drastične mjere masovne izolacije.

U Francuskoj, uz Njemačku i Španjolsku, novih potencijalni žarišta, virus se masovno proširio nakon evanđelističkog okupljanja u Mulhouseu od 17. do 24. veljače u organizaciji Christian Open Door-a, na kojem je bilo oko 2000 sudionika iz čitave Francuske, a i izvan nje. Desetine sudionika zasad je potvrđeno, zaraženi su i tri učitelja, bolnički liječnik i dijete u Gvajani. Virus se vjerojatno proširio i zbog toga što se za zajedničke molitve sudionici drže za ruke.

Njihovo okupljanje je završilo kad su testiranja počela pokazivati znakove širenja zaraze u Francuskoj. Kako se za taj skup nije trebalo podnositi prijave, nemoguće je ući u trag svim sudionicima. Taj je slučaj drugačiji od onoga s kršćanskom sektom u Južnoj Koreji koja je tvrdoglavo odbijala dati imena članova crkve kako bi se pokušalo spriječiti širenje virusa. U međuvremenu su vjernici diljem svijeta vjerske obrede prilagodili prevenciji od širenja zaraze.

U Njemačkoj su službeni izvori još prije tjedan dana objavili da više nemaju pod kontrolom trag prijenosa virusa. Međutim, Njemačka unatoč trendu porasta potvrđenih zaraza, nema niti jedan smrtni slučaj.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.