Jeanine Anez

Privremena predsjednica Bolivije želi izbore u najkraćem mogućem roku

Privremena predsjednica Bolivije želi izbore u najkraćem mogućem roku
13.11.2019.
u 21:56
Pogledaj originalni članak

Privremena predsjednica Bolivije obećala je danas da će novi izbori biti održani u najkraćem mogućem roku te je osudila "osvetničke" akcije pristaša Eva Moralesa koji je odstupio i pobjegao u Meksiko nakon prosvjeda zbog izborne prevare.

Potpredsjednica Senata, pedesetdvogodišnja konzervativka Jeanine Anez, stupila je jučer na predsjedničku dužnost nakon četrnaestogodišnje vladavine socijalista Moralesa.

"Bog Vas blagoslovio, neka nam dozvoli da budemo slobodni i uskoro održimo transparentne izbore", objavila je na Twitteru Anez.

Moralesovi pristaše, koji imaju većinu u parlamentu, zaprijetili su da će održati svoju sjednicu i poništiti odluku parlamenta, čiju su sjednicu oni bojkotirali, zbog čega nije postojao kvorum.

Morales, kao i potpredsjednik Bolivije i predsjednik Senata, podnio je ostavku prije tri dana suočen s prosvjedima, zbog čega Anez tvrdi da po Ustavu ona postaje predsjednica, što je potvrdio i Ustavni sud.

Brazil, u kojemu je na vlasti desni predsjednik Jair Bolsonaro, i Velika Britanija čestitali su Anez, dok su lijevi vođe Latinske Amerike osudili "državni udar" u Boliviji, kao i Rusija.

Ranije je Donald Trump pozdravio odlazak Eva Moralesa.

Privremena predsjednica treba raspisati predsjedničke izbore u roku od 90 dana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.