NOVA TALIJANSKA VLADA

Pregovori zapinju zbog imena premijera

Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
Pregovori zapinju zbog imena premijera
26.08.2019.
u 20:00
Luigi Di Maio iz M5S (desno) želi da Giuseppe Conte (lijevo) ostane premijer, što je Demokratskoj stranci problematično
Pogledaj originalni članak

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella trebao bi danas započeti nove konzultacije za sastav vlade. Do jučer navečer stranke su morale priopćiti Mattarelli imaju li rješenje za krizu vlade. Dosadašnju žuto-zelenu vladu, Pokret 5 zvijezda (M5S) i Liga, srušio je čelnik Lige i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, a premijer Giuseppe Conte podnio je ostavku 20. kolovoza. Sada je sa sastanka G7 u Francuskoj Conte poručio kako više nikada neće biti na čelu vlade u kojoj je Liga. 

Žuto-crvena vlada

Ta njegova izjava udaljila je mogućnost povratka na žuto-zelenu vladu, jer čelnik M5S Luigi Di Maio inzistira da premijer nove vlade bude upravo Conte. Pregovori između M5S i Demokratske stranke (PD) o stvaranju nove vlade, a ova bi bila žuto-crvena, traju uz otvaranje i zatvaranje spirale za nalaženje kvadrature kruga. Di Maio inzistira na Conteu kao premijeru. Čelnik PD-a Nicola Zingaretti pak drži kako ta eventualna vlada mora biti “vlada preokreta” i “diskontinuiteta”, pa prema tome u njoj ne bi trebali biti ministri prethodne vlade. Dakako da i program koji je imala ta vlada treba biti odbačen.

Zingaretti je optimist i kaže kako se rješenje može pronaći uz pregovore. PD je predložio da premijer bude Roberto Fico, sadašnji predsjednik zastupničkog doma, član M5S. No, Fico je odbio takvu mogućnost kazavši kako želi nastaviti svoju dužnost predsjednika donjeg doma. Budući da M5S ima više parlamentarnih mjesta od PD-a, bilo bi logično da iz tih redova bude i premijer, ali nakon što je Fico odbio ponudu, bit će teško pronaći novog predsjednika vlade iz redova “petozvjezdaša”.

Istina, ni Conte nije član M5S. Drugi uvjet koji postavlja M5S izglasavanje je rezanje broja parlamentaraca. No, taj rez po mišljenju ne samo PD-a već i pravnika poznavatelja ustava, ne može doći tek tako, već uz veće reforme – od donošenja novog izbornog zakona do preuređenja izbornih okruga. PD se zalaže za smanjenje broja parlamentaraca, ali u okviru šire reforme ili barem uz preuzimanje obveze da će se ona provesti.

Do sada se tri puta glasovalo u parlamentu o smanjenju broja parlamentaraca i potrebno je samo još jedno da bi se odluka mogla pretvoriti u zakon uz, vjerojatno, i referendumsko izjašnjavanje. Ime premijera i smanjenje broja parlamentaraca premostiva su pitanja ako se želi doći do dogovora o sastavu nove vlade.

“Moramo obraniti Italiju”

– Uvjeren sam da je potrebna vlada preokreta. Želim obraniti Italiju od opasnosti u kojima se našla. Potrebno je da se uzajamno (misli na M5S op. a.) slušamo – kazao je Zingaretti.

Čini se kako se ide prema suglasju M5S-PD, ali u Italiji, kada su u pitanju prognoze u politici, treba znati da se s njima može pogriješiti kao i s meteorološkima. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.