nakon koronavirusa

Predviđen prvi kvartalni pad potražnje za naftom u 10 godina

Predviđen prvi kvartalni pad potražnje za naftom u 10 godina
14.02.2020.
u 12:25
Pogledaj originalni članak

Globalna potražnja za naftom zabilježit će u razdoblju siječanj - ožujak ove godine prvi tromjeselčni pad u posljednjih više od 10 godina, jer je novi koronavirus izazvao zastoj ekonomske aktivnosti širom Kine, što se odrazilo na potražnju nafte u toj zemlji, koja je najveći potrošač, priopćilo je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Potražnja će u prvom tromjesečju 2020. godine biti niža za 435.000 barela dnevno (b/d) u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana, što će biti prvo tromjesečnoi pad u razdoblju dužem od jednog desetljeća, objavio je IEA u mjesečnom izvješću o tržištu "crnog zlata", prenosi Aljazeera.

Predviđeni pad tražnje naveo je agenciju da smanji i svoju prognozu rasta potražnje za 2020. godinu za 365.000 barela dnevno, na 825.000 barela dnevno, na najnižu razinu od 2011. godine.

Manja potrošnja nafte od očekivane u zemljama OECD-a srezala je preliminarnu procjenu rasta za 2019. godinu na 885.000 barela dnevno, dodaje se u izvještaju.

Negativan utjecaj epidemije koronavirusa na tražnju za naftom teško je pogodio i cijene ovog energenta, što ilustrira podatak da je cijena sjevernomorske nafte "brent" pala u siječnju za gotovo 10 dolara, na ispod 55 dolara za barel.

Ipak, cijene su se ovaj tjedan oporavile, u očekivanju da bi glavni proizvođači Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i proizvođači izvan naftnog kartela, s Rusijom na čelu, mogli dodatno smanjiti globalnu proizvodnju "crnog zlata", kako bi neutralizirali negativne posljedice koje pad potražnje ima na cijene.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.