UNHCR:

Potrebno pola milijarde dolara za smještaj dva milijuna izbjeglica

Potrebno pola milijarde dolara za smještaj dva milijuna izbjeglica
18.05.2016.
u 12:45
Pogledaj originalni članak

Milijuni izbjeglica u svijetu mogli bi postati  beskućnici ako humanitarci ne prime više sredstava, upozorio  je u srijedu UN, pozivajući privatni sektor da pomogne.

Ocijenivši da je potrebno pola milijarde dolara (440 milijuna eura) kao pomoć za smještaj oko dva milijuna izbjeglica do 2018. godine, Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) je započeo kampanju nazvanu “Niko neće biti izostavljen” (Nobody Left Outside), koja poziva privatni sektor na veći doprinos za potrebe organizacije.

“Kampanja je usmjerena na pojedince, preduzeća, fondacija i filantrope u cijelom svijetu”, naveo je UNHCR u saopćenju, precizirajući da je u 2015. godini privatni sektor dao globalni financijski doprinos UNHCR-u  u visini od samo osam posto.

Prisilno raseljavanje je povećano posljednjih decenija, a takva  situacija velikim dijelom je uzrokovana nastavkom sirijskog sukoba. Prema UN-u, oko 60 milijuna osoba je danas raseljeno u svijetu, od kojih su 20 milijuna izbjeglice. Da bi im se pomoglo, UNHCR svake godine kupi 70.000 šatora i više od dva milijuna cerada.

UN-ova agencija pomaže  izbjeglicama da pronađu smještaj i plaća njihove zakupnine u gradovima i selima u blizini konfliktnih područja.

Ukupno za te aktivnosti bi trebalo  724 milijuna dolara u 2016. godini, a UNHCR raspolaže  sa 158 milijuna dolara, naveo je AFP.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.