summit G7

Poruke G7 iz Njemačke: "Nećemo dopustiti da se Putin izvuče"

Foto: REUTERS
Poruke G7 iz Njemačke: "Nećemo dopustiti da se Putin izvuče"
26.06.2022.
u 20:41
- Dobra je poruka bila da smo svi ostali ujedinjeni, što Putin, očito, nikako nije očekivao, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.
Pogledaj originalni članak

Kijev je ponovno napadnut na dan otvaranja summita G7, trodnevnog skupa čelnika najrazvijenijih zemalja svijeta, koji se održava u bavarskim Alpama. Sastanak je u znaku rata u Ukrajini i globalne krize koju je izazvala ruska agresija. Najavljeno je da će na summitu biti prihvaćene i nove sankcije Moskvi.

Summit u bavarskim Alpama uvelike je u znaku dosad učinjenog, ali i novih mjera protiv Rusije te njezine ekonomske i vojne moći. Domaćin se u svojem bilateralnom susretu s američkim predsjednikom prisjetio prvih reakcija na ruski napad i zatim dobio pohvalu, javlja HRT.

- Dobra je poruka bila da smo svi ostali ujedinjeni, što Putin, očito, nikako nije očekivao, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

- I to se velikim dijelom dogodilo zahvaljujući upravo tebi, najozbiljnije! Jer bilo je mnogo razgovora kako će, u prijelaznom razdoblju, to izgledati, ali odradili ste nevjerojatan posao. I zato ti na tome želim zahvaliti. Moramo ostati zajedno jer Putin je od početka računao kako će se i NATO i G7 podijeliti, ali nismo, i nećemo. I nećemo dopustiti da se on izvuče nakon takve agresije, poručio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Da je reakcija Njemačke bila ključna, ali i da je sada najteži teret na toj, najvećoj europskoj ekonomiji, u održavanju tempa sankcija i prilagodbi na njih, ne dvoji ni britanski premijer. 

- Nisam vjerovao da ću ikada u životu vidjeti kako njemački kancelar istupa onako kako je istupio Olaf Scholz i šalje oružje kako bi pomogao obrani Ukrajine. Jer, znate, mi imamo 4% plina iz Rusije, ali Njemačka ima 40%. Oni su pod pravim pritiskom. Moraju naći druge izvore energije i to i rade. Oni se žrtvuju jer znaju cijenu slobode, rekao je Boris Johnson.

Sada se usuglašava zabrana ruskog izvoza zlata. SAD, Britanija, Japan i Kanada će je uvesti, Francuska to podržava, no čelnik Europskog vijeća poručio je kako se EU slaže u načelu, ali detalje treba uskladiti kako bi što manje patile ekonomije i građani zemalja članica. Slično je i s američkim prijedlogom za ograničavanje cijene ruske nafte.

- I mi i G7 dijelimo iste ciljeve, a to je prekidanje dotoka kisika ruskom vojnom stroju, uz istodobnu brigu za naše ekonomije i ekonomije naših partnera. EU je na dugi rok uz narod Ukrajine, njihovu obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zajedničkih demokratskih vrijednosti, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

U obližnjem mjestu, glasovitom zimskom sportskom i turističkom odredištu Garmisch-Partenkirchenu uobičajeni prosvjedi. Pokraj znamenite skakaonice sada je i mobilni zatvor, za potencijalne izgrednike među prosvjednicima. Zasad je prazan.

Prosvjeduje se i u Madridu, ondje su se okupili nezadovoljnici uoči NATO-ova summita. Protiv su Saveza i pozivaju na mir. Očito je, ondje gdje se okupljaju čelnici najbogatijih i najmoćnijih zemalja, uvijek ima onih koji im žele nešto poručiti s ulica.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.