Metković

Pomor veličanstvenih školjki na ušću Neretve: Pronađeno preko tisuću ljuštura!

Foto: OD Brkata sjenica
Foto: OD Brkata sjenica
Foto: OD Brkata sjenica
04.01.2020.
u 18:48
Pogledaj originalni članak

Nažalost i Dolina Neretve se pridružuje neslavnom popisu lokacija diljem Jadrana gdje svjedoci nailaze na prazne ljušture nekad veličanstvenih i zaštićenih školjki, periski. Ornitološko društvo “Brkata sjenica” iz Metkovića izvijestilo je o pravom pomoru na ušću Neretve.  

– Prošla je 2019.godina puno obilazaka ušća,uživanja i evo prvi dan 2020.godine rano jutro kao i obično nalazimo se na ušću uživamo u prekrasnom jutru sa malo burina ali ne previše hladno. Mnogo ptica raznih vrsta mir i tišina pravi odmor za dušu. U obilasku nažalost i jedan ne baš lijep detalj uočili smo na sprudovima mnogo ljuštura periske strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo, navode iz društva “Brkata sjenica”, prenosi Morski.hr

- U četvrtak 02.01.2020. ponovno odlazimo na ušće skupa s djelatnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i obilazimo ušće u čizmama, brojimo ljušture periski. Nakon obilaska kompletnog dijela Kominskog ušća koliko smo mogli duboko u čizmama i sprudove prebrojili smo oko 1000 kompleta ljuštura što predstavlja strašno velik broj (ako uzmemo u obzir dio ljuštura koje su od prije opet je to velik broj) među njima ima velik broj mladih koje su dugačke od 13 do 25 cm ima i odraslih od pola metra do 70 cm.

U obilasku smo uočili svega jednu živu perisku i još tri koje su uspravne ali nismo sigurni jesu li žive, jer nismo mogli do njih. Periske napadaju bakterije koje ih ubijaju a počelo je u Španjolskoj prije nekoliko godina širi se mediteranom a došlo je nažalost izgleda i na ušće Neretve – zaključuju iz društva “Brkata sjenica”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.