VELIKI DIPLOMATSKI PORAZ

Pljuska Britancima: moraju vratiti otočje s kojeg su 1965. protjerali sve stanovnike

Foto: Reuters/Pixsell
Pljuska Britancima: moraju vratiti otočje s kojeg su 1965. protjerali sve stanovnike
24.05.2019.
u 17:24
UN sa 116 glasova za i samo 6 protiv od Londona zatražio da Mauricijusu vrati otočje Chagos s kojeg su 1965. protjerali sve stanovnika da bi SAD na njemu sagradio vojnu bazu
Pogledaj originalni članak

Velika Britanija u srijedu je doživjela velik diplomatski poraz u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku kada je to tijelo s čak 116 glasova za i samo šest protiv izdala neobvezujuću rezoluciju kojom traži od te zemlje da preda suverenitet nad arhipelagom Chagos natrag državi Mauricijus od koje ga je otkupila još 1965. Čak je 56 država bilo suzdržano, među njima i tradicionalni saveznici Britanaca, Njemačka i Francuska. 

Podržao ih Orbán

Arhipelag Chagos, koji Velika Britanija smatra dijelom regije koju zove Britanski teritorij u Indijskom oceanu, sastoji se od sedam otoka i nalazi se otprilike na pola puta između juga Indije u Aziji i afričkog otoka Madagaskara, oko 500 kilometara južno od Maldiva. Britanci su ga kupili 1965. za tri milijuna funti od Mauricijusa čija vlada tvrdi da je morala pristati na to da bi dobila neovisnost. Glavno je pitanje je li ovo slučaj dekolonizacije ili pak bilateralno pitanje dviju zemalja.

Chagos je relativno blizu Mauricijusu (no, i od njega je udaljen više od dvije tisuće kilometara) te je bio u sastavu te bivše britanske kolonije do 1965., ali Britanci ne žele ni čuti o ustupanju suvereniteta.

Razlog je jednostavan. Na najvećem otoku u tom arhipelagu, koji se zove Diego Garcia, nalazi se američka vojna baza koju je vojska SAD-a koristila primjerice za slanje aviona u akcije bombardiranja Afganistana i Iraka, a navodno su se na tom otoku ispitivali i osumnjičeni za terorizam. Prije tri godine američka je baza produljila svoj najam otoka do 2036. Zato je Washington svim snagama pokušao lobirati čim veću opoziciju rezoluciji UN-a, no na kraju su, osim UK-a, protiv bili samo SAD, Mađarska, Izrael, Australija i Maldivi. 

“Treba nam za obranu”

Otok također ima i vrlo mračnu povijest jer je, zbog gradnje spomenute baze, britanska vlast nakon 1965. protjerala stanovništvo triju otoka, oko dvije tisuće ljudi, u Mauricijus. Obitelji protjeranih ljudi i do danas pokušavaju ostvariti svoje pravo na povratak.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da ne priznaje suverenitet Mauricijusa nad Chagosom, nego stoji uz već ponovljen stav da će otočje vratiti toj zemlji kada više ne bude potrebno za obrambene svrhe.

“Zajedničko britansko-američko obrambeno postrojenje pomaže Britaniji i svijetu u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i pirata”, tvrdi London.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.