JUŽNA KOREJA I JAPAN UPOZORAVAJU:

Pjongjang će iznenada izvesti novo lansiranje dalekometnih projektila

Pjongjang će iznenada izvesti novo lansiranje dalekometnih projektila
28.01.2016.
u 12:51
Pogledaj originalni članak

Vlasti Južne Koreje tvrde da su u pripravnosti jer imaju saznanja da susjedna Sjeverna Koreja u jednoj od svojih baza priprema novo iznenadno lansiranje dalekometnog projektila, prenosi Prvi.tv

„Vjerojatno će to Sjeverna Koreja učiniti iznenada", izjavio je glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva odrane Kim Min-seok i dodao da službeni Pjongjang tek treba proglasiti zonu zabrane jedrenja na području lansiranja.

Bez obzira na obavezu proglašenja zabrane jedrenja, međunarodna zajednica bi takvo testiranje dalekometnih projektila shvatila kao novu provokaciju od strane izoliranog sjevernokorejskog režima.

Sjeverna Koreja je već pod sankcijama Ujedinjenih naroda za razvoj dalekometnih projektila koji mogu biti korišteni u svrhu razvijanja nuklearnog oružja. Vijeće sigurnosti UN-a već raspravlja o novim mjerama nakon nedavnih tvrdnji da je Pjongjang testirao hidrogensku bombu, mnogo razornije moći o klasične nuklearke.

Pozivajući se na vladine izvore i satelitske snimke, japanska novinska agencija Kyodo je jutros objavila da bi Sjeverna Koreja novo testiranje raketnih projektila mogla izvesti već narednog tjedna u bazi Dongchang-ri.

Ponavljanje lansiranja satelitskog projektila, po uzoru na navodno lansiranje iz 2012. godine, bi značilo da je teritorij SAD u dometu sjevernokorejske vojske.

Usporedo s tim, američki državni tajnik jučer je boravio u službenoj posjeti Kini i sa dužnosnicima Pekinga razgovarao o mogućim sankcijama zbog nedavnog testiranja hidrogenske bombe u Sjevernoj Koreji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.