MOSKVA

Peskov: Assad nema bezuvjetnu podršku Rusije

Peskov: Assad nema bezuvjetnu podršku Rusije
06.04.2017.
u 20:46
Pogledaj originalni članak

Glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina izjavio je u četvrtak da ruska podrška sirijskom predsjedniku Basharu Assadu nije bezuvjetna, ali da njegova zemlja zahtijeva punu istragu sumnjivog kemijskog napada na pokrajinu pod pobunjeničkom vlašću u Siriji prije nego što Ujedinjeni narodi poduzmu bilo kakvu akciju.

Izjave Putinovog glasnogovornika Dmitrija Peskova uslijedile su dva dana nakon sumnjivog kemijskog napada u kome su ubijene najmanje 72 osobe. Moskva, ključni Assadov saveznik, podržava sirijsku vojsku u aktualnom sukobu od 2015.

Peskov je izjavio u intervjuu za Associated Press da "bezuvjetna podrška nije moguća u današnjem svijetu", ali je dodao da "nije korektno reći da Moskva može uvjeriti Assada da učini sve što se traži od Moskve. To je potpuno pogrešno".  

Moskva i Damask "uživaju odnose suradnje, razmjene mišljenja i pune obostrane podrške", kazao je Peskov. Assad i njegova vojska "jedina su stvarna sila u Siriji koja se može oduprijeti teroristima na terenu", kazao je. 

U Sjedištu UN-a u četvrtak, ključne članice Vijeća sigurnosti, među kojima su Sjedinjene Države i Rusija, sastale su se iza zatvorenih vrata u pokušaju da dođu do sporazuma o rezoluciji kojom bi se osudio napad i ovlastila neovisna istraga.

Peskov je izjavio da Rusija očekuje punu međunarodnu istragu prije nego što Vijeće sigurnosti UN-a razmotri bilo kakvu rezoluciju koja osuđuje kemijski napad koji je opisao kao "veoma tragičan". Učiniti suprotno, kazao je, "jednostavno bi bilo nepošteno po odredbama međunarodnog prava".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.