HOĆE LI PRISTATI?

Papi ponuđeno milijun dolara za humanitarne svrhe ako bude vegan za korizmu

Foto: Reuters/Pixsell
Papi ponuđeno milijun dolara za humanitarne svrhe ako bude vegan za korizmu
06.02.2019.
u 14:15
Vrhovni poglavar Katoličke crkve će dobiti milijun dolara za humanitarnu organizaciju po svom izboru ako pristane biti vegan za korizmu, objavila je u srijedu međunarodna kampanja koju podržavaju glazbene i filmske zvijezde.
Pogledaj originalni članak

Vegansku kampanju od milijun dolara predvodi 12-godišnja Genesis Butler iz Kalifornije koja se na svom Twitter profiilu opisuje kao aktivistkinja za prava životinja i veganka.  

'Tražimo od papa Franje da pomogne u zaštiti našeg planeta tako da skrene pozornost na strahoviti utjecaj uzgoja životinja za prehranu', kazala je Butler u videosnimci objavljenoj na službenoj stranici kampanje. Franjo bi prelaskom na veganstvo za korizmu 'predvodio put prema održivijem planetu'. 

Istovremeno papa pokušava osigurati mir na planetu te je u srijedu izrazio nadu da je njegov povijesni posjet Arapskom poluotoku doprinos međuvjerskom dijalogu, uvjerenju da dvije religije poštuju zajedničke vrijednosti i da sukob kršćanstva i islama nije neizbježan.

Franjo se u utorak vratio u Rim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gdje je u Abu Dhabiju predvodio dosad najveću misu u javnosti na Arapskom poluotoku otkako postoji islam.

'U doba kakvo je naše, u kojem mnogi govore o sukobu kršćanske i islamske civilizacije, pa čak i da je vjera izvor sukoba, željeli smo poslati još jedan jasan i snažan znak da je susret moguć', rekao je Papa na redovitoj općoj audijenciji u srijedu. 

Govorio je o dokumentu što ga je potpisao zajedno sa šeikom Ahmadom al-Tayebom, velikim imamom egipatske džamije i sveučilišta al-Azhar, jednim od najvećih autoriteta u teologiji islama. 'Dokument o ljudskom bratstvu' dokaz je da 'možemo poštivati jedan drugoga i održavati dijalog unatoč razlikama u kulturi i tradicijama, da kršćanski i islamski svijet cijene i poštuju zajedničke vrijednosti', rekao je papa.

Dokument, što su ga papa Franjo i imam al-Tayeb potpisali u ponedjeljak poziva 'sve da se prestanu koristiti vjerom za raspirivanje mržnje, nasilja ekstremizma i slijepog fanatizma i da se ne koriste Božjim imenom da bi opravdali ubojstva, progone, terorizam i ugnjetavanje'.

Ultrakonzervativni katolici protive se dijalogu s islamom kojega je, smatraju neki od njih, konačni cilj uništiti Zapad, piše Reuters ne imenujući ih. Na povratku u Rim Papa je, prema ustaljenom običaju, u zrakoplovu razgovarao s novinarima pa je odgovorio i na pitanje o mogućim negativnim reakcijama na dokument onih katolika koji ga optužuju 'da je dopustio muslimanima da ga iskorištavaju'.

'Ne samo muslimani. Optužuju me i da sam dopustio da me iskorištavaju svi, čak i novinari. No to je dio moga posla' odgovorio je u šali Papa.

'S katoličkog stajališta, dokument ne odstupa ni milimetar od nauka Drugog vatikanskog koncila (1962-1965.) o međuvjerskom dijalogu. Razumijem ako se netko zbog toga osjeća povrijeđen. To se svakog dana događa. Ali to je korak naprijed', rekao je.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.