LEGITIMITET BISKUPA

Papa Franjo rješava spor Vatikana i Kine

04.02.2018.
u 12:59
U Kini postoje dvije Katoličke crkve, one vjerne Vatikanu i one po volji kineskih vlasti - sada se nazire kraj višedesetljetnom sukobu
Pogledaj originalni članak

Glede vijesti o navodnom nesuglasju između pape Franje i njegovih suradnika vezanom uz odnose Vatikana i Kine, šef Ureda za tisak Svete Stolice, Greg Burke, takvo je što opovrgnuo. Papa je u stalnom kontaktu sa svojim suradnicima, a posebno s državnim tajništvom, glede kineskog pitanja i stalno je informiran o stanju Katoličke crkve u Kini i dijalogu između Svete Stolice i NR Kine. 

Kritika kardinala Zena

Bio je to odgovor na pismo nekadašnjeg biskupa Hong Konga, kardinala Josepha Zena (86), koji je otvoreno upozorio da Vatikan ne smije sklopiti sporazum s kineskim vlastima na štetu katolika koji su vjerni Rimu. Kardinal Zen uputio je na izvješća prema kojima je Vatikan više biskupa podzemne Crkve prisilio na povlačenje. Riječ je o biskupu Shantoua pokrajine Guangdong, Zhuangu Jianjianu, te o biskupu Mindonga u pokrajini Fujian, Jospehu Guou Xijinu (70), kojega su kineske vlasti zatvarale i navodno mu kazale da će biti oslobođen potpiše li ostavku. Njih dvojica, smatrani biskupima tajne Crkve, odnosno one koja je vjerna papi i Vatikanu, zamijenjeni su s Huangom Bingzhangom i Zhangom Siluom koji su po volji kineskih vlasti. Zbog toga je kardinal Zen kazao da papa Franjo rasprodaje Katoličku crkvu u Kini gdje ima oko 12 milijuna katolika. “Trpljenje kršćana u Kini neće se jednostavno izbrisati, već upravo suprotno”, kazao je državni tajnik, kardinal Pietro Parolin i naglasio, odgovarajući Zenu, kako smatra “da ne postoji osobno gledište s kojega bi netko mogao isključivo prosuđivati što je dobro za katolike u Kini”. “Potrebno nam je više poniznosti kao i duha vjere, a također više opreza i umjerenosti”, kazao je Parolin, a glede kineskog režima kazao je da poslanje Crkve nije mijenjanje državne strukture ili uprave. Crkva ne traži ništa više nego mogućnost da ispovijeda svoju vjeru, naglasio je Parolin.

Kao nekad s Beogradom

Sveta Stolica održava kontakt s Kinom od 80-ih, nakon što su diplomatski odnosi 1951. prekinuti. Za nekoliko bi mjeseci trebao biti potpisan sporazum između Vatikana i Kine kojim bi se prevladala sadašnja situacija postojanja dviju Katoličkih crkvi, odnosno one vjerne Vatikanu i one po volji kineskih vlasti. Vatikan bi trebao prihvatiti klauzulu da neće imenovati biskupima osobe koje nisu po volji kineskih vlasti. Takav sporazum Vatikan je imao i s drugim državama. Primjerice, prema konkordatu koji je Vatikan potpisao 1935. s Kraljevinom Jugoslavijom, papa je trebao dobiti dozvolu beogradskih vlasti prije imenovanja nekog biskupa Katoličke crkve na tadašnjem jugoslavenskom području.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.