AMERIČKO IZVJEŠĆE OTKRIVA:

Ova država je i dalje najveći sponzor međunarodnog terorizma

Ova država je i dalje najveći sponzor međunarodnog terorizma
04.06.2016.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Najveći državni sponzor međunardnog terorizma i dalje je Islamska republika Iran, navodi se u godišnjem izvješću američkog State Departmenta o terorizmu u svijetu.

“Islamska republika Iran ostala je najveći državni sponzor terorizma u 2015. godini, a njezina podrška je u rasponu od financijske do obučavanja i opremanja terorističkih skupina diljem svijeta”, piše The Independent pozivajući se na izvješće State Departmenta. Smatra se kako Iran pomaže libanonskom Hezbollahu, palestinskom Hamasu, ali i režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Ajatolah se obrušio na ‘Veliku Sotonu’

Unatoč postignutom sporazumu o iranskom nuklearnom programu i djelomičnom ukidanju međunarodnih sankcija Iranu potkraj prošle godine, Iran je – stoji u izvješću – nastavio koristiti svoje snage poput Islamske revolucionarne garde za provedbu vanjskopolitičkih ciljeva.

Osvrćući se na objavljeno izvješće, vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei izjavio je Teheran da nema namjeru surađivati u regionalnim pitanjima sa svojim glavnim neprijateljima – SAD i ‘zlom’ Britanijom.

Hamenei je optužio Washington da nije iskreno predan provedbi dogovora oko nuklearnog programa koji je sklopljen između Irana i šest velikih sila.

“Nastavlja se američka mržnja prema Iranu koja seže od 1979. i Islamske revolucije. Velika je greška vjerovati zloj Britaniji i Velikoj Sotoni – SAD-u” rekao je ajatolah.

Lani zabilježen pad broja terorističkih napada

Osim Irana, u izvješću se, među državama koje su najveći sponzori međunarodnog terorizma, ističu još i Sirija te Sudan, dok je Kuba skinuta s popisa nakon što su SAD lani ponovno počele uspostavljati odnose s tom zemljom.

Kao najveća prijetnja globalnoj sigurnosti označena je tzv. Islamska država odnosno ISIS.

Iako se, sudeći po događajima i medijskim izvješćima ne čini tako, izvješće pokazuje da je prošle godine zabilježeno 13 posto manje terorističkih napada diljem svijeta. Prvi je to pad nakon 2012. godien. Ukupno su prošle godine izvedena 11.774 teroristička napada u kojima je smrtno stradalo 28.328 ljudi. Godinu dana ranije bila su 13.463 napada s ukupno 32.727 poginulih.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.